Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 26., szombat

Folytatódik a Zukorlic-saga

A neve alapján gyaníthatóan bosnyák muszlim származású Nedim Sejdinović , a Vajdasági Független Újságírók Egyesületének (NDNV) főtitkára nyilatkozott a Magyar Szónak és arcon köpte a novi pazar-i muftit.

Emígyen:

Jogosnak tartja-e Muamer Zukorlić mufti sértődését, aki a Blic szerb nyelvű napilapban megjelent karikatúra miatt bocsánatkérést és 100 millió eurós kártérítést követelt a laptól?

Nem, semmi esetre sem értek egyet a követeléssel. Szerintem ez ismét azt támasztja alá, hogy a szerb társadalomban egyre nagyobb a klerikalizmus. Az egyházi közösségek és egyházi képviselők viselkedése teljesen felfoghatatlan napjaikban és a világban, amelyikben élünk. Zukorlić úr és az iszlám közösség kijelentései ezzel az esettel kapcsolatban példátlanok és meggondolatlanok. Szerintem az égvilágon semmi nem sértette meg egyetlen iszlám vallású személy érzelmeit sem. A szerbiai vallási közösségek a pravoszláv egyházzal az élen a társadalomban egyfajta bírói szerepet szeretnének magukra vállalni. Ezt semmi esetre nem szabad megengedni.

Egy ismert szerbiai újságíró legutóbbi írásában kijelentette, hogy a Blic napilap azzal, hogy elnézést kért Zukorlić muftitól és az iszlám közösségtől, aláásta demokratikus és szekuláris társadalmunk alapjait. Mennyire ért egyet ezzel a kijelentéssel?

Én valóban nem tudom, hogy mi motiválta a Blicet a bocsánatkérésre. Elképzelhetőnek tartom, hogy a Blic megijedt és ezért kértek elnézést, ezt még valamennyire meg is tudom érteni. A vallási közösségek és szervezetek jelentős hatalomra tettek szert a szerb társadalomban, ma már szinte párhuzamos állami szerveknek tekinthetők, és sokkal nagyobb befolyással bírnak, mint az államhatalom. Ennek ismeretében szerintem a Blic megijedt és ezért kértek bocsánatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése