Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 24., csütörtök

Bolek szerint a szociális robbanás az oka

A Klubrádió riportja

Bolek Zoltán
Líbiában kitermelődött egy már világot látott, de természetesen vallásához ragaszkodó új ifjúság, megjelentek az új technikák, az internet. Ezeknek a fiataloknak azonban egyszerűen nincs munkájuk. Az, ami most zajlik Líbiában az szociális robbanás - mondta Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője a Reggeli Gyorsban.

Bolek Zoltán elmondta, természetesen ezek a fiatalok gyakorolják a vallásukat, mecsetbe járnak. Líbiában látszik a legjobban, hogy a politikai iszlám el volt nyomva, nincs semmilyen párt a háttérben. Azok a rezsimek, amelyek eddig voltak Líbiában és Egyiptomban is, nem engedték kibontakozni a vallási alapon szerveződő ellenzéket.
Magyar Iszlám Közösség vezetője úgy látja, valószínű, Líbiában vallási és törzsi pártok jöhetnek létre. Vegyes demokrácia alakulhat ki, ha szerencsésen alakulnak a líbiai események. A többpárti demokrácia alapjait azonban nem akarják átvenni, meg akarják tartani a hagyományokon, valláson alapuló rendszert. Ez azonban nem lesz egy egyszerű folyamat.
A magyar iszlám közösség holnapra, egy csendes gyertyás megemlékezést szervez és gyógyszergyűjtést kezdeményeznek a líbiai áldozatok részére.

5 megjegyzés:

  1. Örömmel látom, hogy képesek fejlődni, az egyiptomi eseményeknél még kitartottak a mubarak rezsim mellett, és üresen megbékélésre szólítottak fel, nem álltak ki a forradalom mellett, úgy látszik Qazzáfi esetében már meg mernek szólalni.

    VálaszTörlés
  2. @Ahmed
    Most vagy tájékozatlan vagy, vagy nem tudsz olvasni, vagy hazudsz: a Magyar Iszlám Közösség NEM "TARTOTT KI" se Mubarak, se másmilyen rezsim mellett. Talán olvasd el mégegyszer:

    http://magyariszlam.hu/mikmagyar/news.php?readmore=11

    Az álláspontunk most is ugyanaz, most is a megbékélésre, a BÉKÉRE szólítunk fel, és továbbra sem avatkozunk be semmilyen ország belügyeibe.
    Ez a Közösség álláspontja, és insaallah továbbra is ez marad.

    VálaszTörlés
  3. Ahmed, szerintem a MIK álláspontja, hozzáállása nem változott. Az áldozatokra emlékeznek (nem említik, hogy melyik oldal áldozataira gondolnak, s nem nevezik az áldozatokat mártíroknak, ahogy az arab sajtó). Nem foglalnak állást egyik oldal mellett sem. Azaz semmi nem változott, a MIK várja a fejleményeket. És közben mécseseket gyújt, ami nem túl iszlámi dolog...

    VálaszTörlés
  4. Hát igen, az őrült diktátor vadászgépekkel bombázza saját népét, és a MIK, meg a megbékélésért fohászkodik. Bolek Zoltán nagyképűen szokott a hazai muszlim közösségek ügyeiben járatlan emberek előtt azzal hencegni, hogy ő képviseli a magyarországi muszlimok jórészét (hányan is járnak kb. a MIK-be?). Legalább akkor ha ilyen dolgokat állít egy picit tartsa szem előtt a hazai muszlimokat, és próbáljon meg olyan nyilatkozatokat kiadni ami legalább részben tükrözi a véleményünket. Nem hiszem, hogy a hazai muszlimok 80 százalékának ne az lenne a véleménye, hogy Mo'ammer Al-Gazzáfi takarodjon, és állítsák katonai törvényszék elé, és ugyanez volt a véleményünk a bukott egyiptomi fáraó kapcsán is.
    Ha csak annyit írnátok le a nyilatkozatban, hogy a MIK elítéli, hogy az arab diktátorok saját népüket mészárolják le, nem hiszem hogy más országok belpolitikájába való beavatkozás lenne.

    VálaszTörlés
  5. Dzsihad...

    Ahmed testvérünk igazat állít Bolekkal kapcsolat-ban. Bolek leginkább magát is érdekeit képviseli, és az iszlámot is, amennyiben az egybe esik az érdekeivel.

    VálaszTörlés