Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 20., vasárnap

A magyarok véleménye a muszlim segélyflotilla brutális megtámadásáról

A Zipp híre


2010. június második hetében az előző hónap végén megtámadott segélyflottillával és az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban kérdeztük a magyar lakosság véleményét. A megkérdezettek 7%-a nem hallott a segélyflotta elleni izraeli akcióról, 5% pedig az izraeli blokádról sem. A többség úgy vélekedik, hogy Izraelnek semmi esetre sem szabadott volna emberéleteket kioltani az akció során, a segélyszállítmánnyal kapcsolatban pedig, hogy az nem volt provokatív. A gázai övezet blokádjáról a legtöbben azt gondolják, hogy jogtalan és haladéktalanul fel kellene oldani. A magyar lakosság nem hisz abban, hogy a Közel-Keleten hamarosan béke lesz, és jó esélyt lát arra, hogy rövid időn belül újabb háború robban ki.

Az izraeli akcióról a megkérdezettek 7-7 százaléka gondolja, hogy az Izrael jogos önvédelme volt, illetve hogy Izrael csak akkor járt volna el jogosan, ha nem nemzetközi vizeken intézkedik a flottával szemben. Közel minden második válaszadó (47%) úgy véli, bárhol is intézkedett Izrael, akkor sem szabadott volna embereket ölniük. 24% szerint a gázai övezet blokádja sem jogos, így a segélyszállítmány elleni támadás sem.

A férfiak körében többen vannak (férfiak:27%, nők 21%), akik szerint a blokád, és így a támadás sem volt jogszerű. Az átlagosnál többen vélekednek így az egyetemi végzettségűk közül (38%), ugyanakkor körükben legmagasabb azok aránya is (13%), akik szerint az akció jogos önvédelmem volt. A véleményekben a legjelentősebb különbségek pártpreferencia szerint mutatkoznak. A jobb oldali szavazók között többen vannak (30%), akik a blokádot és a támadást is elítélték, az LMP szavazók körében pedig az átlagosnál magasabb azok aránya, akik teljes mértékben Izraelnek adat igazat (11%), vagy azt válaszolták, hogy nemzetközi vizeken kellett volna intézkedni (15%).

Tízből egy megkérdezett (11%) szerint a flottilla egyértelmű provokáció volt Izrael ellen, 17% szerint bár provokatív volt, de végre sikerült felhívni a világ figyelmét a problémára. A legtöbben, 47% úgy vélekedtek, hogy nem volt provokatív az akció, a gázai övezetnek minden segélyre szüksége van. A megkérdezettek közel 1/4-e nem tudott, vagy nem akart a kérdésre válaszolni. E témában nem mutatkozott lényeges különbség a különböző társadalmi-demográfiai csoportokba tartozó válaszadók véleménye között.

Az izraeli blokáddal kapcsolatban – azok közül, akik hallottak róla - még többen voltak, akik nem tudtak, vagy nem akartak véleményt nyilvánítani, arányuk 29%. 6% szerint Izrael jogosan alkalmazza ezt az eszközt védelme érdekében, 22% szerint bár maga a blokád jogos, de ez túl nagy szenvedést mér a palesztin népre, míg 42% úgy vélekedik, hogy jogtalan, azonnal fel kellene oldani.

Az egyetemi végzettségűek, a falvakban és kisebb városokban lakók között az átlagnál valamennyivel többen vannak, akik szerint a blokád jogtalan és azt azonnal meg kellene szüntetni. Pártállás szerint a legszámottevőbb különbség, hogy az LMP szavazók körében jelentősen kisebb arányban vannak, akik így vélekednek.

A kérdésre érdemben válaszolók 43%-a abszolút semmi esélyt nem lát arra, hogy 2-3 éven belül béke lesz az izraeliek és a palesztinok által lakott területeken. Tízből nyolc megkérdezett szerint ennek esélye 0 és 20% között mozog.

Arra, hogy rövidesen (kb. 1 éven belül) újabb háború robban ki Izrael és Palesztina és/vagy Izrael és valamelyik muszlim ország között a kérdésre érdemben válaszolók valamivel több, mint 6/10-e legalább 50% esélyt lát. Azok aránya, akik teljesen kizárják ennek valószínűségét: 12%.

A kutatás 2010. június második hetében zajlott országos reprezentatív mintán. Mintanagyság: 500 fő. A mérés hibahatára 95%-os valószínűségi szint mellett maximum +/-4,4%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése