Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 21., hétfő

Marokkó - Arab módi, iszlám szabályok

Az LHP útiajánlója

Forróság és állig felöltözött emberek. Ez Marokkó. Bár egy kicsit becsapósak a sztereotípiák, ami a hőmérsékletet illeti, hiszen a partszakaszon egész évben mérsékelt, míg az Atlasz-hegységben rendes tél szokott beköszönteni októbertől, arról nem is beszélve, hogy a sivatag csupán szeptembertől márciusig nyújt kellemes élményt az odalátogatóknak.

Afrika eme gyöngyszemét érdemes keresztül-kasul bejárni. Ha ezt autóval tesszük - lelkünk rajta - érdemes nagyon vigyázni, hiszen nagyon kelendő portéka az európai jármű Viszont afrikai körülményekhez képest remek az ország buszhálózata: néhány útvonalon még választási lehetőség is van első és másodosztály között. Persze, létezik vasút is, amely olcsó és kényelmes, ám érdemes vigyázni holminkra, hiszen a helyiek és állataik is ezt a közlekedési módot részesítik előnyben. Aki egy kicsit exkluzívabb körülményeket szeretne, annak ajánlható a csoportos taxi, vagyis a taxi collectif. A sivatagba indulók kizárólag terepjárókat béreljenek ki, melyeket tankoljanak tele gondosan, és ne feledjenek komoly mennyiségű vizet sem magukkal vinni, csak azért, hogy ne történjenek kellemetlen meglepetések.

Az európai gyomor számára kicsit furcsa és gyakran felkavaró élményt nyújthat egy-egy helyi vacsora. A fűszerek mellett a szalmonella veszélyével is számolni kell. A meleg ételek, valamint a frissensültek a legbiztonságosabban fogyaszthatók. Innivalók közül a palackozott vizet és forró teát részesítsük előnyben.

Amit fontos megjegyezni azoknak, akik Marokkóban járnak, hogy az iszlám szabályokat érdemes megtartani. Az öltözködéssel vigyázzunk, maradjunk a konzervatív megjelenésnél, hiszen a nem muzulmánokat nemhogy a mecsetekbe nem engedik be, de a kávézókban is nehezen szolgálják ki. Ha egy marokkóit akarunk lefényképezni éppen ezért mindig kérdezzük meg, hogy készíthetünk-e fotót. Valószínűleg jelképes összeget, 3-5 dirhámot fognak érte kérni, amit fizessünk ki. Nem érdemes egy kis csetepatét megkockáztatni. És egyébként is: az udvariasság sok mindenre megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése