Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 18., péntek

Örményország és Azerbajdzsán tovább tárgyal Hegyi-Karabahról

MTI

Szerzs Szargszjan örmény és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök csütörtöki találkozóján az álláspontok közeledtek egymáshoz, a politikusok kifejezték készségüket a tárgyalások folytatására - jelentették orosz tömegtájékoztatási eszközök.

A találkozót Dmitrij Medvegyev orosz elnök bevonásával tartották meg, a Hegyi-Karabah miatt viszályban álló két állam vezetője már hatodik alkalommal találkozott Medvegyev részvételével.

A Szentpéterváron tartott találkozóról Natalja Tyimakova, Medvegyev sajtótitkára számolt be, s kijelentette: az álláspontok a rendezés általános elveinek vitatott pontjait illetően közeledtek egymáshoz, mindkét államfő kész folytatni a tárgyalásokat a dokumentum kidolgozása érdekében.

Az azeri területen, az örmény határhoz közel fekvő Hegyi-Karabah a nyolcvanas évek végén kinyilvánította, hogy Örményországhoz akar csatlakozni, s elhatározták az "Egyesült Örmény Köztársaság" kikiáltását, amit a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa alkotmányellenesnek minősített és elutasított.

1991-ben Hegyi-Karabah elszakadt Azerbajdzsántól, amely ezt katonai erővel próbálta meg megakadályozni. Fokozatosan fölénybe kerültek az örmények, majd a terület csaknem egésze örmény ellenőrzés alá került.

Oroszország tagja a konfliktusban közvetítők csoportjának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése