Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 12., szombat

Visszatekintés: 2008-ban a tibeti csőcselék szétverte a lhasza-i muszlim negyedet

A Gya Khacse Lhahang mecset Lhaszában

Azokat az erőszakos cselekményeket, amelyekre 2008. március 14-én került sor Lhaszában, nem a kínai rendfenntartó erők tagjai, hanem tibeti tüntetők csoportjai követték el, mint azt a helyszínen tartózkodó külföldiek később csaknem egyöntetűen megerősítették. A megmozdulásokról készített videó- és tévéfelvételek nem egy spontán módon összeverődött békés tömeg, hanem egy felfegyverzett és randalírozó csőcselék képét mutatták.

A támadások célpontjai kínaiak (hanok) és kínai muzulmánok (hujok) voltak. Embereket gyújtottak fel élve, másokat halálra vertek, késekkel szétszabdaltak vagy megköveztek. Huszonkét halott és több mint háromszáz sebesült - ez a nap emberéletekben mért mérlege. Majdnem valamennyien hanok és hujok voltak. Kanadai turisták beszámolója szerint a muzulmán negyedet teljesen lerombolták, egyetlen bolt sem maradt épségben. Négy nappal az indulatok elszabadulása után a dalai láma egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ,,a tibeti események kicsúsznak az ellenőrzése alól", és hogy ,,kész lemondani, ha folytatódik az erőszak". Ennek ellenére, amikor Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke március 21-én hivatalos látogatást tesz nála az indiai Dharamsalában, a tibeti események hatósági kezelését ,,kihívásnak" minősíti a ,,világ lelkiismeretével szemben".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése