Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 14., hétfő

Nem szállhatott repülőre 71, az "előírásokat sértő módon öltözött" nő Iránban

MTI

Az elmúlt három hónap alatt 71, "nem az előírásoknak megfelelő módon öltözött" nő számára tiltották meg a beszállást az iráni repülőtereken, 33 ezer utasnak pedig - férfiaknak és nőknek vegyesen - változtatnia kellett öltözékén, hogy felengedjék őket a repülőgép fedélzetére - közölte hétfőn iráni rendőrségi forrásokra hivatkozva az Ilna hírügynökség.

"Az iráni határrendőrség 71, nem az előírásoknak megfelelő módon öltözött nőnek tiltotta meg, hogy repülőgépre szálljon" az iráni újév, vagyis március 21. óta - jelentette be Nabiollah Hejdari, az iráni repülőtéri rendőrség parancsnoka. A nőket bíróság elé állították az iszlám öltözködési szabályok megszegése miatt.

Az 1979-es iszlám forradalom győzelme után a nők számára - legyenek irániak, vagy külföldiek - az öltözködésben is kötelezővé tették, hogy kövessék a vallási előírásokat. A szebbik nemnek nyilvános helyen a bakfiskortól el kell takarnia haját és testének körvonalait.

Az elmúlt hetekben a vallási rendőrség fokozott szigorral ellenőrzi, hogy nem túlságosan testhez simuló-e a ruha, s nem csúszik-e a kelleténél jobban hátra a fejsál. Az öltözködési előírások megszegését akár 13 millió riálos (mintegy 300 ezer forintos) bírsággal is sújthatják.

A hatóságok lefoglalják a nőket "zaklató" (a fogalom pontos tartalma nem tisztázott) autósok járműveit, s megállítják a luxus-gépkocsikat is, hogy kifaggassák a bennük ülő fiúkat és lányokat viszonyuk jellegéről.

Hejdari elmondta, hogy az iráni év első 82 napja alatt 87.714 esetben figyelmeztettek amiatt, hogy nem takarták el kellően a hajukat, 3.506 személy pedig kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben követni fogja az iszlám előírásokat.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök az állami televíziónak nyilatkozva vasárnap "erős" rosszallását fejezte ki a szigorkampány miatt.

"Lehetetlen, hogy az efféle kampányok sikerrel járnának" - hangoztatta az államfő.

"Az állam nem avatkozik be ilyesmibe. Megítélésünk szerint sértés egy fiútól és egy lánytól a kapcsolatuk jellegéről kérdezősködni. Senkinek sincs joga ilyet kérdezni az emberektől" - mondta Ahmadinezsád.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése