Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 30., péntek

Baba Zula szúfi iszlám koncert Pécsett

A magát oriental dub stílusúnak meghatározó zenekar, a török zene legnagyobb ikonja Európában. Idén léptek fel először Magyarországon a MEDIAWAVE Fesztiválon, és a Pécs2010-en kapott jó hangulatokkal sikerült utolsó pillanatban visszacsábítani őket.

A BaBa ZuLa a keleti hangszereket, úgymint a darbukát, az elektromos saz-t és kanalakat keveri elektronikával és modern hangzással, amit maguk úgy neveznek: Oriental Dub. A „ney"-en (török fuvola) keresztül jelenik meg a szúfi-iszlám tradíció a zenében, míg a klarinét a modern török cigányzenét szimbolizálja. Az elektronikus saz és a fakanál zenei iránytűként szolgál a török zene gyökerei felé, vissza egészen az iszlám előtti, sámáni időkig, Anatólián keresztül a mai Isztambulig.

Annak ellenére, hogy általában az embereknek egy konkrét zenei stílus ugrik be (a dub), ha azt a kifejezést hallja, hogy Oriental Dub, a BaBa ZuLa zenéje bizonyos értelemben voltaképpen olyan rock 'n' roll, amit a nyugati világ nem hallott a hatvanas évek rock eposzai óta. A zenekar megosztja velünk a múltbeli generációk zenei örökségét, mely Isztambulban született, és amelynek emlékei hatással voltak a zenéjükre.


Időpont: 2010. aug. 07. 22:00

Helyszín: Kisharsány


Az együttesről részletesebben ITT tájékozódhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése