Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 30., péntek

Terjed a burkafóbia: a britek is követik a francia példát?


Egy brit konzervatív kormánypárti képviselő a franciához hasonló burkaellenes törvény mellett kampányol a szigetországban, és bár a kormány egyelőre kevéssé támogatja az elképzelést, egy felmérés szerint a lakosság többsége egyetértene vele. Szíria az első arab országként szintén betiltotta a teljes arcot takaró fátylakat az oktatásban.

A belga és a francia kezdeményezés után már a briteknél is felmerült az ötlet, hogy hasonló törvényt fogadjanak el, ami betiltaná a burkát és a nikábot, vagyis a teljes testet és arcot takaró muszlim női viseleteket a közterületeken. A törvényjavaslat egy brit tory képviselőtől származik, és bár sem a kormány, sem a pártja nem támogatja az elképzelést, Nagy-Britanniában is elindult a vita burkaügyben.

Philip Hollobone, a közép-angliai Kettering konzervatív egyéni képviselője már korábban is többször felhívta magára a figyelmet szabad szájú muszlimellenes nyilatkozataival. Idén februárban a bevándorlási törvény parlamenti vitájában úgy nyilatkozott a lefátyolozott arcú muszlim nőkről, hogy ez tulajdonképpen "a vallásos megfelelője annak, mint amikor az ember egy papírzacskóval a fején járkál, amin van két lyuk a szemeknek". A kijelentésért egy emberi jogi szervezet fel is jelentette a politikust a rendőrségen, de a vizsgálatnak végül nem lettek következményei.

Egyedül a burka ellen

Hollobone képviselő június végén terjesztette be egyéni képviselői indítványát, amiben az arc takarását kívánja szabályozni, de a törvényjavaslat vitájára majd csak decemberben kerülhet sor. Bár az előterjesztés pontos szövege nem ismert, a képviselő nyilatkozataiból az tűnik ki, hogy a francia és a belga törvénytervezethez hasonló tiltásokat tervezne bevezetni a szigetországban is, mert mint az Independentnek adott interjújában elmondta, nem a különleges, vagy vallási öltözetekkel van baja, hanem azzal, hogy a burka és a nikáb eltakarják az arcot.

A politikus mindemellett úgy döntött, saját választókerületében már most elkezdi alkalmazni a burkaellenes intézkedéseket, és bejelentette, nem hajlandó fogadni és leülni tárgyalni azokkal a szavazóival, akiknek nem látja az arcát, ehelyett inkább azt javasolja nekik, hogy írjanak levelet, ha kapcsolatba szeretnének lépni vele.

Nem tűrik meg így az asszonyt (Fotó: MTI/EPA)

A Liberty brit emberi jogi szervezet élesen kritizálta Hollobone-t ezen utóbbi kijelentéseiért, mondván, hogy ezzel nemcsak vallásilag, de nemileg is megkülönbözteti a szavazóit, mert a burka és a nikáb csak a nőket érinti. James Welch, a csoport jogi igazgatója szerint pedig maga a burkaellenes törvény is komoly jogi akadályokba ütközne Nagy Britanniában, mert bár az Európai Emberi Jogi Bíróság Franciaország erős világi hagyományaira hivatkozott, amikor megvizsgálta a vallásos jelképek iskolai betiltására vonatkozó 2004-es törvényt, ez az érvelés a szigetország esetében nem állná meg a helyét. "A brit vallási tolerancia évszázados hagyománya mára a kulturális sokszínűség elfogadásává fejlődött. Nem kényszerítünk egyformaságot sem a vallási, sem más kisebbségeinkre." – írta Welch a Guardianban.

A burka betiltása "nem brit dolog"?

Philip Hollobone azonban közel sem élvezi még pártja, a kormányt adó toryk támogatását sem. A szélsőségesen EU-ellenes és Törökország uniós tagságát egyáltalán nem támogató politikus burkaellenes ötleteire reagálva Damian Green tory bevándorlásügyi miniszter elmondta, Nagy-Britannia nem kívánja követni a francia nemzetgyűlés példáját.

Green szerint a két ország politikai kultúrája teljesen eltérő, Franciaország pedig egy "agresszívan világi ország". "Személy szerint úgy gondolom, hogy megmondani az embereknek, hogy mit viselhetnek és mit nem, amikor csak kimennek az utcára, eléggé nem brit dolog lenne – vélekedett Green. –A mienk egy toleráns és kölcsönösen tisztelettudó társadalom."

A burkafóbia azonban egyre terjed Nagy-Britanniában és a világban is. Egy szigetországbeli felmérés szerint a lakosságnak mintegy 67 százaléka támogatná a burka és a nikáb betiltását a köztereken, és bár a nyugat-európai országok közül Spanyolországban a parlament elutasította a teljes testet és arcot fedő muszlim női viselet betiltását, de már Szíriában is elindult a radikális öltözetek elleni küzdelem.

Burkatilalom Szíriában is

Az arab országok közül Szíria az első, ahol szabályozni kívánják a muszlim női ruhadarabokat, ám a megszokott európai gyakorlatnak megfelelően itt is az oktatás terén történtek az első lépések. Július elején a szír oktatási minisztérium szóbeli iránymutatásának megfelelően több, mint ezer nőt bocsátottak el tanári állásából, mert nikábot hordtak, vagyis olyan ruhadarabot, ami csak a szemeket engedi láttatni a női testből, azóta pedig újabb irányelvek is született arról, hogy az egyetemekre nem vehetnek fel olyan nőket, akik így öltöznek.

A szír kormány azzal indokolta döntését, hogy a közel-keleti országban világi oktatás folyik, amibe nem kívánják a továbbiakban sem beengedni a vallási szélsőségeket, illetve hogy ezzel kívánják elejét venni az iszlám radikalizmus terjedésének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése