Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 29., csütörtök

Iráni bizonyíték, hogy Washington az iszlám megdöntésére gyúr

MTI

Washington dollármilliárdokat ígért az iráni ellenzéki vezetőknek, ha sikerül megdönteniük az iszlám rendszert - jelezte az ILNA iráni hírügynökség szerdán egy befolyásos iráni politikust idézve

Ahmad Dzsannati ajatolláh, az alkotmány betartásán őrködő testületnek, az Őrök Tanácsának vezetője közölte, hogy olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek azt bizonyítják: az amerikai kormányzat máris kiutalt 1 milliárd dollárt a tavalyi iráni elnökválasztást követő "lázadás felbujtóinak", és további 50 milliárd dollárt ígért nekik, ha elérik a jelenlegi rendszer bukását.

Dzsannati szerint a amerikaiak szaúd-arábiai ügynökeik közvetítésével igyekeznek rávenni az iráni ellenzéki vezetőket a rendszerváltás elérésére. Az Őrök Tanácsának vezetője úgy vélte: a tavalyi zavargások felbujtói az amerikaiak segítségével szervezték meg az eseményeket, és biztosak voltak abban, hogy az iszlám forradalom összeomlik.

A tavaly júniusi elnökválasztást a hivatalos eredmények szerint Mahmúd Ahmadinezsád addigi államfő nyerte, ám az iráni lakosság egy része és néhány neves ellenzéki vezető ezt csalásnak minősítette. Ezután Teheránban és más iráni városokban hónapokon át tartottak a tüntetések, amelyeket a rendfenntartó erők végül brutális módszerekkel fojtottak el.

Az összecsapásokban nyolcvannál is többen vesztették életüket, több százan megsebesültek, s ezreket vettek őrizetbe.

Számos iráni vezető az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát vádolta az erőszakcselekmények kirobbantásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése