Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 24., szombat

Lemondhatnak a muzulmán nők az arcot eltakaró ruhaviseletről?

Független Hírügynökség
Hevesen bírálta egy vezető szaúdi hitszónok Franciaországot az arcot eltakaró muzulmán női ruhaviselet betiltása miatt - közölte szombati számában a sivatagi királyság egyik újságja. A lapnak interjút adó hitszónok ugyanakkor elfogadhatónak tartotta, hogy a muzulmán nők mondjanak le az ilyen öltözék viseléséről, amennyiben egy olyan országban élnek, ahol nem engedélyezik azt.

"Logikátlan és ésszerűtlen, hogy a francia kormány keresztülvisz egy ilyen döntést, amelyet még azok is elítélnek, akik nem muzulmánok, mivel a világi államnak biztosítania kell a vallásszabadságot és tisztelni kell a vallási szokásokat" - közölte Sejk Aed al-Qarni, az Al-Hayat nevű lapnak nyilatkozva.

A hitszónok azonban hozzátette: "jobb, ha a muzulmán nők megmutatják az arcukat, amennyiben az adott országban tiltják a burkát és a niqabot, vagy emiatt zaklatásnak vannak kitéve." A hitszónok azt is mondta, hogy véleményével számos muszlim hittudós egyetért.

Sejk Aed al-Qarni szerint a muzulmánoknak nem szabad szembehelyezkedniük az állammal, illetve országukkal, ha ott tiltják ezt a ruhaviseletet. "A szaúdi turistáknak is azt mondom: ha ilyen helyzettel kerülnek szembe, van egy pont az iszlám törvénykezésben, amikor az Úr kijelenti: annyira féld az istent, amennyire tudod."

A francia nemzetgyűlés július 13-án tiltotta be az arcot teljesen vagy csak a szemvonalnál eltakaró muzulmán női ruha viselését nyilvános helyeken. A szenátus szeptemberben dönt a törvényről, amit utána még meg lehet támadni az Alkotmánybí

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése