Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 8., vasárnap

Az amerikai iszlamofóbok a mecsetek ellen kampányolnak


Nem csupán New Yorkban, az egész országban vitákat generál a mecsetek építése – írja a The New York Times. Az ellentmondásos kérdés több kisebb városban is egymás ellen fordítja az imahelyre vágyó muszlimokat, és azokat az amerikaiakat, akik úgy vélik, a mecsetek megépítése az első lépés a szélsőséges iszlám jog bevezetése felé.

Egykor a tiltakozó lakosokat még csak a megnövekedő forgalom zavarta, ma azonban már nyíltan vallják, magával az iszlámmal van gondjuk. A mecsetek ellen tüntetők kompromittáló Korán-passzusokat idéznek, és meggyőződésük, hogy a muszlim imahelyek komoly veszélyt jelentenek a nyugati kultúrára. A demonstrációkon hitüket elhagyó muzulmánok is gyakran megjelennek.

Ez történt például a Tennessee államban található Murfreesboro százezres városában is. Az építkezést ellenző helyi republikánus politikusok csoportjához csatlakozott az Egyesült Keresztények Izraelért elnevezésű szervezet és a Volt Muszlimok Egyesülete is, mely „Állítsátok meg a mecset építését!” feliratú táblával fejezte ki meggyőződését. „Egy mecset nem csupán az imádság helye – nyilatkozta a csoport vezetője, Nonie Darwish. – A mecset az a hely, ahol a háborúk kezdődnek, ahol a hívek parancsot kapnak a dzsihádra és a más hitűek gyűlöletére. A mecset fegyverraktár”.

Hasonlóképp vélekedik Temecula lakóinak egy csoportja is. A kaliforniai kisvárosban az évek során mintegy 150 családot kitevő muszlim közösség alakult ki, a hívek így már nem férnek be a jelenleg imahelyként használt raktárépületbe. A közösség most az igényeket kiszolgálni képes mecsetet szeretne építeni a városban.

A közelmúltban 20-30 fős tüntetés igyekezett kihangsúlyozni, a mohamedánokat nem szívesen látják a városban: a bevándorlás- és muszlimellenes jelszavakat hangoztató demonstrálók kutyákkal érkeztek, mivel azok az iszlám szerint tisztátalan állatok. „Mindenkinek joga van a saját vallásához – magyarázta az egyik tüntető. – De az iszlám nem erről szól. Az iszlámnak politikai célja van, ami száz százalékban ellentétes az Alkotmánnyal. Húsz éven belül többen lesznek, mint mi, a céljuk pedig az, hogy embereket juttassanak a Kongresszusba és a Legfelsőbb Bíróságba, hogy elfogadtassák a saria amerikai alkalmazását”.

A néhány tucat tüntetőt azonban majdnem száz ellentüntető fogadta, köztük több keresztény is. „Én ismerem őket – nyilatkozta a mecsetépítőkről egyikük, a mormon vallású Larry Slusser. – Jó emberek, rossz szándék nélkül. Jó amerikaiak, és ugyanúgy megérdemlik az imahelyet, mint bármelyik másik vallás”. Temecula önkormányzata egyelőre habozik megadni ehhez az engedélyt.

Az Egyesült Államokban jelenleg becslések szerint körülbelül kétezer mecset működik. Az Észak-Karolinai Egyetem nemrégiben közzétett kutatási eredményei szerint a mérsékelt muszlim imahelyek valójában csökkentik a fiatal iszlámhívők radikalizálódásának veszélyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése