Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 13., péntek

Böjtöl az árvíz sújtotta Pakisztán is

MTI

Megkezdődött a muszlim böjti hónap, a ramadán. A híveknek napkeltétől napnyugtáig tilos enniük.

Pakisztánban 14 millió embernek nincs is mit ennie. Az árvíz miatt több millióan vesztették el az otthonukat. Az ENSZ adománygyűjtést hirdetett, de a tervezett félmilliárd dollárnak csak az ötöde gyűlt össze az árvízkárosultaknak.

A ramadán ideje alatt napkeltétől napnyugtáig tilos enni. A becslések szerint ezt minden második muszlim szigorúan veszi. Böjtölni csak várandós nőknek, betegeknek, öregembereknek és utazóknak nem kell, de utólag kötelező pótolni.

A ramadán az iszlám holdnaptár kilencedik hónapja. A böjt az iszlám öt alappillérének egyike a vallás, az ima, a zarándoklat és a rászorulók megsegítése mellett. Rászorulók az idén Pakisztánban vannak a legtöbben. A hívek itt az elmúlt 80 év legpusztítóbb árvizei ellenére igyekeznek hűek maradni a vallásukhoz. Több millióan menekülttáborokban ünnepelnek. Az árvíz 14 millió embert érint Pakisztánban.

Az ENSZ adománygyűjtést hirdetett, félmilliárd dollárt akarnak összegyűjteni. Eddig csak 100 millió gyűlt össze, annak is a felét Amerika adta. Az Indus folyó 50 kilométer széles és 200 kilométer hosszú szakaszt öntött el. Eddig 1600-an haltak meg, de az esős évszaknak még csak a fele telt el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése