Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 19., csütörtök

Heves vita Bécsben egy választási plakát körül

MTI

Éles bírálatokat váltott ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egy bevándorlási témájú bécsi választási plakátja; válaszul a párt elnöke csütörtökön "iszlám pártnak" titulálta a Bécsben kormányzó szociáldemokratákat.

A vitatott falragaszok a "Több bátorságot a mi 'bécsi vérünk' érdekében - túl sok idegen senkinek sem tesz jót" felirattal jelentek meg a hét elején az osztrák főváros utcáin.

Az önálló tartományt alkotó Bécsben októberben választásokat tartanak. Egy szerdán ismertetett közvélemény-kutatás szerint jelenleg ötven százalékos az évtizedek óta szociáldemokrata többségű fővárosban az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága. A második helyen az FPÖ áll, 19 százalékkal.

A szövegre a másik négy parlamenti párt legtöbbje felháborodással reagált, rasszistának, idegenellenesnek, illetve "náci zsargonnak" minősítették. Az FPÖ leszögezte, hogy a bevándorlás mértékére akartak utalni, és nem "az idegen", hanem "a túl sok idegen" ellen tiltakoznak. Azzal érveltek, hogy az ifjabb Johann Strauss zenéjének felhasználásával készült vígoperett (Bécsi vér) nyomán szállóigévé vált kifejezéssel a bécsi hagyományokra akartak utalni.

A szlogen nemzetiszocialista töltetűként való értelmezését "baloldali perverziónak" minősítette Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök és "iszlám pártnak" nevezte az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ).

Elsőként a Zöldek pártja reagált a plakátra, még hétfőn. A szóhasználat a náci zsargonra emlékeztet, s hosszú ideje a legszánalmasabb idegenellenes uszítás, ami csak plakátra került Bécsben - mondták. Az SPÖ rasszistának és "visszataszító provokációnak" nevezte. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) polgármester-jelöltje szerint az FPÖ kampánya "mérgezett nyilakkal ellátott", a társadalmi együttélés szempontjából felelőtlen és "kezd veszélyes lenni". Christina Marek hozzátette: fontos szembenézni a kihívásokkal és megoldásokat kínálni rájuk. Az FPÖ viszont csak pótmegoldásokat keres, és elmélyíti a problémákat Marek szerint

A jobboldali populista, bevándorlás-ellenes FPÖ a tavalyi európai parlamenti választási kampányban "A Nyugat a keresztényeké" feliratú plakáttal váltott ki felháborodott reakciókat.

A Der Standard című liberális osztrák lapban közölt felmérés szerint az ÖVP a szavazatok 17 százalékát kaphatja, a Zöldek 14-et. A felmérés szerint a demokrácia erősítése után a második legfontosabb ok, amiért elmennének szavazni a bécsiek, a bevándorlókkal kapcsolatos gondok megoldása. A válaszadók hatvan százaléka jelölte ezt meg a szavazásra ösztönző tényezőként, ugyanakkor 57 százalék számára fontos szempont az, hogy a radikális, illetve szélsőjobboldali politika ellen hallassa a hangját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése