A fatva azonban azt is közli, hogy csak azok tehetik meg ezt, akik böjttel kezdték a napot, és csak akkor hagyhatnak fel a böjttel, ha már nem bírják tovább. A vallási főhatóság honlapján közzétett vallásjogi döntés azért született meg, mert olajipari munkások tömegében tették fel a kérdést: "Szabad-e megtartani a böjtöt akkor is, ha hőségben és magas páratartalomtól fulladozva attól félnek az emberek, hogy evés és ivás nélkül betegek lesznek".

A sivatagi monarchiában 40 fok fölött állandósult a hőség, árnyékban, hetek óta. A magas páratartalom miatt a kiszáradás és a szívroham veszélye fenyegeti azokat, akik a tűző napon böjtölnek. Ha nem iszik, eszik az ember, az élete is veszélybe kerülhet - mondta Dubai egyik klinikájának orvosa, dr. Lalit Taori.

A szabadban dolgozó munkások, például építő - vagy olajipari munkások, különösen azok, akiknek szívproblémáik vannak vagy cukorbetegek, kiemelt kockázatú csoportba tartoznak. És nem csak azért, mert elájulhatnak, vagy szívrohamot kaphatnak, hanem azért is, mert ha magasban dolgoznak, rosszullét esetén lezuhanhatnak. A legfőbb muzulmán esemény, az iszlám holdnaptár 9. hónapjára esik. De a kezdés pontos napja attól függ, hogy mikor van újhold. Az Egyesült Arab Emirátusokban ezért vagy szerdán, vagy csütörtökön kezdődik a Ramadán.