Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 15., vasárnap

Meghátráltak a libanoni síiták: nem vetítik a Jézus-sorozatot

MTI

Levettek egy vitatott, Jézus életét muzulmán szempontból tárgyaló sorozatot a libanoni síita televíziók műsoráról. A csatornák azzal indokolták a döntést, hogy nem akartak vallási konfliktust gerjeszteni.

A messiás című 17 részes sorozat Jézust - az iszlám tanai szerint - prófétának és tanítónak, de nem messiásként és nem Isten fiaként mutatja be. Libanonban különös jelentősége van ennek a kérdésnek, mivel a négymillió lakosú arab országot régóta sújtja etnikai-vallási konfliktus.

Egy, a militáns Hezbollah által működtetett televízió, az Al-Manar és az NBN köztévé a héten indította el a sorozatot, a muzulmán szent hónap, a ramadán kezdetén. Pénteken vették le a műsorról, miután keresztény papok és politikusok arra figyelmeztettek, hogy a téma vallási összetűzéseket provokálhat az országban, ahol a lakosság közel negyven százalékát keresztények alkotják.

Busralilmuhminin-kommentár: A film tematikája korántsem vitatható, az egyértelműen az iszlám tanításokban gyökeredzik. Miért kéne egy muszlim közösségnek, főleg, ha egy ország hatvan százalékát teszi ki, más mint muszlim módon tárgyalnia Jézus életét. A keresztények sincsenek tekintettel a muszlim álláspontra, s eddig egy muszlim sem kérte, hogy a keresztények a keresztényeknek ne a keresztény tanítások szerint mutassák be Jézus életét. Nos, hasonlóképpen a keresztények is "kibírják" a muszlim Jézus-interpretációt. Jézus nem volt keresztény, Allah Küldötte volt, akinek személye ugyanúgy része az iszlámnak, a buddhizmusnak és a kereszténységnak is. A keresztények nem sajátíthatják ki Jézust!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése