Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 15., vasárnap

Katolikus tanár tartott előadást egy szaúd-arábiai egyetemenAz iszlám világközpont az arab-félszigeti országban első alkalommal látott vendégül egy keresztény teológia professzort, aki a vallásközi párbeszédről adott elő. A meghívás a rijadi iszlám egyetemről érkezett. Az előadó Leonard Swidler a katolikus teológia és a vallások közötti párbeszéd tanára a philadelphiai Temple Egyetemen. Az elmúlt hetekben előadásokat tartott több mint 40 szaúdi egyetemi tanárnak – közülük 10 nőnek – a vallásközi párbeszéd témájáról.

Lehet, hogy sokakat nem hoz tűzbe ez a tény, de valójában nagy változást jelent Szaúd-Arábiában – nyilatkozta Fahad al-Alhoumoudi, a szaúdi egyetem tanára, az amerikai tanár útjának kezdeményezője. A philadelphiai professzor látogatása azt követően jött létre, hogy a rijadi egyetemről 14 tanár egyhetes kurzuson vett részt a Temple Egyetem Dialógus Intézetében, amelyet Swidler professzor alapított 30 évvel ezelőtt. A szaúdi egyetemi tanárok életükben először folytattak párbeszédet és ütköztették nézeteiket keresztény és zsidó kollégáikkal.

Swidler professzor szaúd-arábiai látogatása arra is szolgált, hogy megvitassák a philadelphiai intézet és az Abdullah királyról elnevezett egyetem közötti jövőbeli együttműködés lehetőségeit. A szaúdi felsőoktatási intézményben működik egy intézet, amely a civilizációk közötti párbeszéddel foglalkozik. Azt követően hozta létre a szaúdi uralkodó, hogy 2007-ben találkozott XVI. Benedekkel és 2008-ban részt vett Madridban azon a vallásközi konferencián, amelyet személyesen kezdeményezett – adta hírül az ASCA hírügynökség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése