Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 13., péntek

Muszlim áldozatok tömegsírját találtak egy víztározóban

MTI

Feltehetőleg egy 1992-es tömegmészárlás hatvan áldozatának maradványait találták meg eddig az eltűnt emberek után kutató boszniai intézet szakértői a Boszniát és Szerbiát elválasztó Drina folyón kialakított víztározó part menti iszapjában.

Erről Amor Masovic, az intézet vezetője számolt be szerdán. A Drinán felduzzasztott Perucac-tóról van szó, amely a Szerbiához tartozó Bajina Basta-i vízerőmű tározója. A tó korábban amiatt szerepelt a médiajelentésekben, hogy 1999-ben meggyilkolt koszovói albánok holttestét rejtették el benne.

Idén júliusban karbantartási munkákba kezdtek az erőműben, ezért csökkentették a tározó vízszintjét. Ezek után bukkantak a part menti iszapban a csontvázakra. Feltehetőleg annak a tömeggyilkosságnak az áldozatait találták meg, amelyet szerb rendőrök és katonák követtek el boszniai polgári lakosok ellen a boszniai háború kezdetén, 1992-ben Visegrad városában. A szerb fegyveresek a Perucac-tó felett néhány kilométerrel a Drinába dobták áldozataik holttestét. Visegrad több mint ezer muzulmán lakosa tűnt el aközben, hogy a szerbek még abban az évben elfoglalták a várost.

A Perucac-tónál 2001-ben kezdtek először feltárni egy tömegsírt. Koszovói albánok holttestét találták meg akkor. Az 50-60 holttestet a koszovói háború idején, 1999 áprilisában szállították oda egy hűtőkocsiban, feltehetőleg azért, hogy eltüntessék a bevonuló NATO-csapatok elől az albánok elleni szerb megtorló akciók nyomait.


A tónál most júliusban elkezdett kutatás során tovább keresnek olyan csontvázakat is, amelyek esetleg meggyilkolt koszovói albánok maradványai.

Az Emberi Jogi Alap (FHP) bűnvádi feljelentést tett a boszniai szerb hadsereg több tagja ellen a Srebrenicában 1995-ben elkövetett népirtásért. A feljelentést a szerbiai ügyészségnek adták át. Az erről kiadott közlemény részletezi, hogy a feljelentettek mi módon, milyen esetekben vettek részt a foglyul ejtett muzulmán férfiak és fiúk kivégzésében Srebrenica bejáratánál 1995 júliusában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése