Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 15., vasárnap

Nem tartotta be a vallási böjtöt, ezért kirúgták az iráni focistát


Nem tartotta be a vallási böjtöt, ezért kirúgták az iráni focistát

Elbocsátotta iráni klubcsapata az "Ázsiai Maradonának" nevezett labdarúgót, Ali Karimit - adta hírül vasárnap az AFP.

A francia hírügynökség információi szerint az iráni nemzeti futball-válogatott játékosát állítólag azért rúgták ki teheráni klubcsapatától, mert nem tartotta be a muzulmánok szent böjtihónapja, a Ramadán előírásait. A menesztett iráni focista Ali Karimi az iráni Steel Azin FC játékosa volt. A csapat internetes honlapján olvasható közlemény szerint "kénytelenek voltak elbocsátani labdarúgójukat, Ali Karimit, amiért engedetlen volt, és nem tartotta be a Ramadán szerint előírt böjtöt" - amikor a hívő muzulmánok napkeltétől alkonyatig tartózkodnak az evéstől.


A 31 éves Karimit 2004-ben megválasztották Ázsiai Játékosának. A focista az iráni nemzeti válogatott labdarúgó csapatban a harmadik volt a góllövő listán. De az iráni futballjátékos két évet töltött a német Bundesligában is, ahol 50 mecsen 4 gólt rúgott a Bayern München klubcsapat színeiben.

Kritizálta klubcsapata vezérigazgatóját


Klubjának közleménye szerint Karimi "inzultálta az Iráni Futballszövetség tisztviselőit, és a teheráni csapatának felügyelőjét, akik megpróbálták felhívni a figyelmét a problémára". Alabdarúgót azután rúgták ki, hogy egy internetes oldalán egy korábbi interjúban vezetési stílusa miatt kritizálta klubcsapata vezérigazgatóját - aki korábban az iráni Forradalmi Gárda tisztje volt. Irán hivatalos állami hírügynöksége, az IRNA jelentése szerint egyébként a teheráni fociklub elnöke ellenezte Karimi menesztését (Nem világos, hogy a labdarúgót tiszteletlen viselkedése, a böjt meg nem tartása avagy mindkettő miatt büntették meg. - szerk.).

Iránban, az Iszlám Köztársaságban a törvény szerint minden muzulmán hitű embernek be kell tartani a Ramadán, az iszlám vallás szent böjti hónapjának előírásait. Így a hithű muszlimok napkeltétől (Gyakori tévedés. Az iszlám szerinti böjt valójában pirkadatkor kezdődik. - szerk.) alkonyatig nem ehetnek ételt, nem ihatnak italt, és nem élhetnek szexuális életet. A nem muszlim vallásúaknak pedig ez alatt a hónap alatt tartózkodniuk kell attól, hogy közterületen, a nyilvánosság előtt egyenek, illetve igyanak. A muzulmánok közül az előírt böjt alól csak a terhes, és menstruáló nők, valamint a betegek, utazók, és a serdülőkorba érett gyerekek (Valójában -természetesen- a még nem serdült gyerekek mentesülnek a böjt alól. - szerk.) mentesülhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése