Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 5., csütörtök

Nyolc kilométerről látni a pontos időt Mekkában

A Bors cikke

A jövő héten kezdődő Ramadám első napján helyezik üzembe a világ legnagyobb toronyóráját, amely egy szállodákat is magába foglaló luxusingatlan központi felhőkarcolóján kap helyet.




Az utolsó simításoknál tartanak a világ legnagyobb óratornyának építési munkálatai Szaud-Arábiában. A világcsúcsdöntő mekkai óraművet augusztus 11-én, az iszlám világban egyhónapos böjtöt jelentő Ramadám kezdetekor helyezik próbaüzembe. A negyven méter átmérőjű számlapról akár nyolc kilométeres távolságból is le lehet olvasni a pontos időt. A londoni Big Bennél nyolcszor nagyobb Mekkai Óratorony a világ egyik új csodájának számít. A szerkezet egy 600 méteres torony felső részén magasodik, amelyben szállodák és luxuslakások mellett csillagvizsgálók, függőfolyosó, kilátó, a tetején pedig egy hatalmas félhold kap helyet.

Nyolc kilométerről látni a pontos időt Mekkában
A távolból is döbbenetes látvány a Mekka fölé magasodó monstrum
Fotó: Online



Az óraszerkezet ugyan elkészül a muszlim hitűek legnagyobb ünnepére, de a torony további építési utómunkálatai még legalább három hónapot vesznek igénybe. Az iszlám szent városának centrumában, nem messze a mekkai mecsettől található épületegyüttes átformálja a korábban keleties Mekka képét, amely amúgy is egyre inkább egy nyugati nagyvárosra kezd hasonlítani. A 250 méter körüli toronyból álló komplexumban akár százezer ember is megszállhat, aminek a híres zarándoklat idején van jelentősége. Kivitelezője az Arab-félsziget legnagyobb építőirodája, a Bin Laden Group. Ennek alapítója az 1967-ben meggyilkolt Mohammed bin Awad bin Laden, akinek 53 gyereke közül a legismertebb a napjainkban feltehetően Pakisztánban rejtőzködő Oszama bin Laden terrorista vezér – adta hírül az osztrák Krone Zeitung.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése