Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 5., csütörtök

Bármely perben ítélkezhetnek a muszlim női bírák Malajziában

MTI

Ugyanannyi jogköre lesz a női bíráknak, mint a férfiaknak Malajzia iszlám bíróságain - közölte egy illetékes csütörtökön.

A kormány még májusban nevezett ki két női bírát, hogy ítélkezzen az ország muszlim közösségének egyes vitáiban. Aktivisták attól féltek, hogy a hatásköri kérdésekben illetékes bírói testület úgy dönt majd: nem kerülhet a nők elé a házasságok, válóperek, és az úgymond erkölcsi jellegű bűncselekmények (szerencsejáték, alkohol) ügye.

Az egyik nő, a 39 éves Rafidah Abdul Razak augusztus 2-án állt munkába a Kuala Lumpur-i saríabíróságon, és már több perben - köztük egy örökösödési vitában - vezetett tárgyalást.

A másik női bíra, a 31 éves Suraja Ramli Putrajayában kezd majd dolgozni augusztus 12-én.

Malajziában az igazságszolgáltatás két fórumon zajlik: a világi bíróságok elé kerül a büntető- és polgári perek többsége, de a családi vitáknál és az erkölcsi bűncselekményeknél a muszlimok az iszlám jogon (saría) alapuló bíróságokat hívják segítségül. A délkelet-ázsiai ország 28 milliós lakosságának csaknem kétharmada muzulmán.

A muszlim országokban nem sok helyen dolgoznak női bírák a saríabíróságokon, mivel a jog- és vallástudósok képtelenek eldönteni, hogy ez egyáltalán megengedett-e az iszlámban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése