Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 4., szerda

Több tízezren tüntettek az indiai uralom ellen Kasmírban

MTI

Több tízezer muszlim tüntető szállt szembe a kijárási tilalommal és vonult fel Kasmír indiaiak által ellenőrzött területén szerdán az indiai uralom elleni, hetek óta tartó tiltakozás legújabb epizódjaként.

India-ellenes és szabadságot követelő jelszavakat skandáló tömeg menetelt a tüntetők és a rendőrség között kitört vasárnapi összetűzés áldozatainak tiszteletére több kasmíri város utcáin.

Annak ellenére, hogy szerdán a rendőrség ismételten figyelmeztette Szrinagár lakosait, hogy parancsuk van lelőni azokat, akik megszegik a kijárási tilalmat, a felháborodott tiltakozók elhagyták otthonaikat és függetlenséget, India távozását követelő jelmondatokat kiáltozva elüldözték a rendfenntartókat.

A kormány csaknem 2000 főnyi megerősítést küldött a kasmíri régióba - többek között az indiai rendőrség tömegek feloszlatására képzett 300 fős csapatát - hogy segítsenek a helyi erőknek megbirkózni az egyre hevesebb tüntetéssel. Az elmúlt hetekben legalább 45 ember halt meg a tiltakozások során.

A kasmíriak kifogásolták a kormány döntését, és azzal vádolták Újdelhit, hogy csak tovább erősíti a katonai jelenlétet Kasmírban ahelyett, hogy a tiltakozók politikai követeléseinek teljesítésével foglalkozna.

India belügyminisztere, Palaniappan Csidambaram a parlamentnek tett nyilatkozatában arról beszélt, hogy a kormány kész párbeszédet folytatni a kasmíriakkal.

A többségében hindu India és a muzulmán Pakisztán között felosztott himalájai területre mindkét ország igényt tart. A kasmíri szeparatisták egyik része a terület függetlenségét követeli, mások Pakisztánhoz csatlakoznának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése