Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 4., szerda

Zene nélkül mit ér Irán?

Malina Adrienn véleménye a Mixonline-on


Ali Hamenei, Iráni legfőbb vallási vezetője betiltaná a zene gyakorlását és tanítását, szerinte ugyanis az iráni fiataloknak inkább tanulniuk és sportolniuk kellene. Úgy tűnik Hamenei ajatollah nem csak, hogy nem rajong a zenéért, de jó diktátorhoz híven ezt az érzést az iráni lakosokra is rá akarja erőltetni.

Irán legfelsőbb vezetője, az azeri származású Hamenei, Khomeini ajatollah 1989-es halála után került abba a tisztségbe, melyet a mai napig betölt. Az 1939-ben született vezető részt vett az iraki-iráni háborúban is. Fontos szerepe volt abban is, hogy hagyta Irán elszigetelődését. 2009-ben, az izraeli-palesztin háború alatt megtiltotta, hogy öngyilkos merénylők induljanak Iránból Izraelbe. A 2009-es iráni elnökválasztás során, először Ahmadinezsádot pártolta, majd amikor a tüntetések kezdtek eldurvulni a szavazatok újraszámlálását kérte, hogy ne folytatódjanak az utcai zavargások. Hatalma meggyengült a zavargások alatt, de meg tudta őrizni pozícióját.

"A zene nincs összhangban a muszlim értékrenddel, emiatt a gyakorlását és a tanítását is be kellene tiltani Iránban" - adott hangot véleményének a napokban, Ali Hamenei. Az 1979-es forradalom óta ritkán beszélt nyilvánosan zenéhez fűződő viszonyáról, de hatalomra kerülése után azonnal betiltotta a nyugati zenét és számos iráni előadót száműzött.

2005 óta pedig több ezer album kiadását tiltották be, és koncertekre is rendkívül ritkán adnak engedélyeket. Egy ismert iráni énekes szerint amiatt félnek a koncertektől a hatóságok, mert szerintük könnyen a kormány elleni tiltakozássá fajulhatnak az előadások.

Hamenei az 1979-es forradalom előtt hónapokat töltött börtönben, és egykori cellatársa szerint már akkor is utálta a zenét, csak a forradalmi és a vallási himnuszok jöhettek szóba nála. Iránban a lakosság 89 százaléka síita muszlim vallású, amely az iszlám legnagyobb vallási kisebbsége, mely ma a muszlimok 10-20 százalékát egyesíti. Az iráni hatások által kezdettől fogva befolyásolt, sosem egységes síita mozgalom eleinte politikai irányzatként működött, csak az évszázadok folyamán vált vallási jellegűvé.

Az országban nem csak a zenére utaló tiltások élnek. Súlyos állami cenzúra uralkodik Iránban, ahol már az internet és a szabad sajtót jelentő blogok is támadás alatt állnak. 128 kb/s-ra korlátozták a maximális sebességet, amely lehetetlenné teszi a multimédiás tartalmak elérését és a nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokat. Több akadémikus tiltakozott ez ellen, mert szerintük visszaveti az ország fejlődését amikor az egész világon a sávszélesség bővítését kiemelt prioritásként kezelik. Kína után Iránban cenzúrázzák a legtöbb weboldalt, lehetetlenné téve ezek letöltését is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése