Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 20., péntek

Rendőri készültség Jeruzsálemben a ramadán második péntekén

MTI

Kétezer egyenruhást helyezett készültségbe az izraeli rendőrség Kelet-Jeruzsálemben, a Mecsetek terén az iszlám böjti hónap, a ramadán második pénteki imájára – közölte Smulik Ben Rubi szóvivő.


„Ahogy múlt pénteken, most is kivonultunk, minden eshetőségre felkészülve” – mondta a szóvivő. A rendőrség nem számít nagyobb incidensre a Mecsetek terén, mivel a múlt heti ima is gond nélkül lezajlott. Előző alkalommal több tízezer hívő vett részt a ramadán első pénteki imáján az al-Aksza mecsetben és a körülötte lévő téren.

Izrael tiltja a ciszjordániai és gázai övezetbeli palesztinoknak, hogy Kelet-Jeruzsálembe látogassanak. A zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háború során szerezte meg a területet.

Mindazonáltal egyes alkalmakkor engedélyezik a ciszjordániai palesztinok bizonyos csoportjainak, hogy az al-Aksza mecsetben imádkozzanak. A ramadán alatt például az 50 év feletti férfiak és a 40 év feletti nők vehetnek részt a pénteki kelet-jeruzsálemi imán, ha előtte megkapták az izraeli hatóságoktól az erre vonatkozó engedélyt. A korlátozások nem vonatkoznak az izraeli arabokra és Kelet-Jeruzsálem palesztin lakóira: ők szabadon látogathatják a Mecsetek terét.

A Mecsetek tere a jeruzsálemi óváros keleti körzetében található. Itt emelkedik a Szikladóm, valamint az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése