Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 11., szerda

A Tolerancia Múzeuma jegyében: muszlimok sírjait rombolták le izraeli buldózerek Jeruzsálemben

MTI

Eddig tisztázatlan okból és körülmények között izraeli munkagépek több tucat muszlim sírt dúltak szét Jeruzsálem nyugati részében.

Több tucat sírt romboltak le izraeli buldózerek Nyugat-Jeruzsálemben egy régi muszlim temetőben - közölte kedden az Izraeli Iszlám Mozgalom. Az izraeli arabokat tömörítő szervezet szerint "a megszálló erők" hétfő éjjel behatoltak a XII. századi temetőbe, és buldózerekkel szétdúltak mintegy kétszáz, nemrég felújított sírkövet a városvezetés rendelete alapján.

Mahmúd Abu Atta, a mozgalom al-Aksza Alapítványának képviselője újságíróknak elmondta, hogy a buldózerek kedden napközben is folytatták a rombolást. Az illetékes bíróság elutasította azt a kérvényt, hogy függesszék fel a munkát - közvetítette az értesülést az AFP. A francia hírügynökség nem tudott kapcsolatba lépni az ügyben a jeruzsálemi önkormányzat szóvivőjével, egy rendőrségi szóvivő viszont megígérte, hogy a rendőrség foglalkozik az üggyel.

Az általában csak Mamillának hívott Maman Allah nevű temetőben számos szúfi szent nyugszik. A szúfizmus az iszlám misztika hiedelem- és szokásrendszere. A temető azon a területen fekszik a főleg zsidók lakta városrészben, ahol a Simon Wiesenthal Központ fel akar építeni egy ahhoz hasonló oktatási intézetet, mint amilyen a központ Los Angeles-i székhelyén már működik. Ennek az oktatási intézménynek a neve azonos lesz a Los Angeles-iével: a Tolerancia Múzeuma.

Az építkezés terve felháborítja az izraeli arabokat, és nyugtalanságot vált ki az izraeli zsidók egy részéből is. Az intézet építésének munkálatait öt évvel ezelőtt kezdték el. Az izraeli legfelsőbb bíróság egy idő után elrendelte a munkálatok felfüggesztését, de később engedélyt adott arra, hogy tavaly januárban folytassák azokat. Az építtetők szerint a terület legnagyobb része már több évtized óta autóparkoló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése