Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 11., szerda

Könnyítik a muzulmánok dolgát

MTI

Egyiptom a nyári időszámítás átmeneti felfüggesztésével megkönnyíti az muzulmánok dolgát a szerdán kezdődő ramadán idején.

Kedd éjfélkor az észak-afrikai országban 11 órára kell visszaállítani az órákat, ami az iszlám követőinek a ramadán idején naponta egy órával kevesebb önmegtartóztatást jelent majd, hiszen így előbb jön el a böjt végét jelentő naplemente. Ezzel a mesterfogással Egyiptomban - az ugyanabban az időzónában fekvő Törökországhoz és Szíriához képest - a muzulmánok számára könnyebb lesz a ramadán hónapra előírt harmincnapos böjt betartása.

A böjti időszak végeztével, azaz a szeptember 10-re virradó éjszakán az órákat ismét a nyári időszámításnak megfelelően kell beállítani, ami ezután már csak szeptember 30-ig lesz érvényben, amikor is éjféltől kezdetét veszi a téli időszámítás Egyiptomban.

A kedd éjféli óraátállítással összhangban a kairói nemzetközi repülőtéren is figyelmeztetik az utasokat a gépek indulási időpontjának módosulására, bár a légikikötő információs irodájának egyik munkatársa közölte, hogy nem minden légitársaság változtat menetrendjén. A British Airways például jelezte, hogy egy órával korábban indítja az eredetileg szerdán 0 óra 40 perckor felszálló járatát.

A ramadán idején az iszlám követőinek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, a zenehallgatástól, a házasélettől és a test egyéb örömeitől, valamint kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat és a pletykát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése