Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 11., szerda

Terrorizmusellenes nyári tábor Nagy-Britanniában

MTI

Terrorizmusellenes nyári táborban tanítják Nagy-Britanniában az iszlámhívőket arra, hogy miként szálljanak szembe a szélsőséges iszlamisták érveivel. Az érdeklődés óriási, a háromnapos programban mintegy 1300 muzulmán vesz részt.

A "táborozóknak" reggeli után még jár egy kis sport vagy séta, a munka azonban hamar kezdetét veszi. A résztvevők előadások, műhelybeszélgetések és prezentációk sorozatán sajátítják el a tudást, amely a remények szerint segít nekik szembeszállni a szélsőségesek nézeteivel.

A hétfőn végződő táborba többnyire fiatal férfiak és nők jelentkeztek, a projektet a brit sajtó Nagy-Britannia első terrorizmusellenes táboraként címkézte. A Warwicki Egyetem kampuszán összegyűlt fiatalok javarészt Doktor Muhammad Tahir-ul-Qadri muzulmán akadémikus hívó szavára érkeztek a táborba, hogy megtanuljanak érvelni az extrém nézeteket vallókkal szemben iskoláikban, egyetemeiken és közösségeikben.

A tábor Qadri mozgalmának
(Hivatalos nevén Minhaj-ul-Quran, azaz a Korán Mozgalma - szerk.) legújabb kezdeményezése. Az iszlám mérsékelt, békés jellegét hirdető ismert akadémikus korábban 600 oldalas művében fejtette ki nézeteit arról, hogy a terrorizmus bármiféle vallási megalapozása téves és helytelen. "Az emberek régóta kérdezik, hol vannak a mérsékelt muzulmán szervezetek? Mit tesznek a radikalizmus ellen?" – vetette fel a tudós szervezetének szóvivője. "A tábor épp ezekre a kérdésekre ad választ" – tette hozzá.

"Arra törekszünk, hogy megtanítsuk a fiatalokat leszámolni a radikálisoktól hallott érvekkel, hogy tudást adjunk a kezükbe, ami által megkérdőjelezhetik a szélsőségeseket és ellent mondhatnak ideológiájuknak" – fejtette ki a szóvivő.

A táborozók fejenként 200 fontot fizettek, hogy részesei legyenek a háromnapos projektnek. Az érdeklődés beszámolók szerint akkora volt, hogy sokakat el kellett utasítani.

Egyik előadásában Qadri úgy fogalmazott: a radikalizálódás lassú folyamat, amely "ideológiai fertőzéssel" kezdődik. Ezt azonban a pakisztáni születésű tudós szerint még lehet kezelni, ha a többi muzulmán beszél vele, és rámutat, hogy a radikális filozófia rossz. Qadri a táborban bejelentette, Nagy-Britannia-szerte – a mobil könyvtárakhoz hasonlóan – járművek fogják járni az országot, hogy az önkéntesek könyvek és DVD lemezek segítségével küzdjenek a radikális irányzatokkal. "Minden ajtón bekopogtatunk" – mondta. "Azért jöttem, hogy jobb ember legyek, többet tudjak meg a vallásomról, arról, hogy miért rossz a terrorizmus" – idézte abrit sajtó a háromnapos program egyik 19 éves résztvevőjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése