Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 11., szerda

A Ramadán Afrikában

Az Afriport cikke

Hogyan befolyásolja a muzulmán ünnep – ha éppen kint tartózkodunk – a vakációnkat?

Ha Ön dacolva a meleggel Marokkó, Egyiptom, Tunézia, Szenegál, Gambia, Mali, Zanzibár és más, túlnyomórészt muzulmán országok felé veszi az útját a következő hetekben, hasznos tudnia, hogy a Ramadán pár nap múlva kezdetét veszi.

Idén várhatóan holnap, augusztus 11-e körül kezdik Afrika-szerte a hívők a hosszú böjtöt. A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző, "sabán" hónap végén tekintélyes emberek hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. Ugyanezt az eljárást követik a böjti hónap végén is. Egy-egy felhős éjszaka (vagy éles szemű muzulmán) így akár napokkal is meghosszabbíthatja vagy megrövidítheti a böjtöt. (Ez így pontatlan, mert az iszlám jog szerint a böjt minimum 29, maximum 30 napos. -szerk.)

A hagyományok szerint a hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a zenehallgatástól (Ez is gyakori tévedés. A zenehallgatás nem töri meg a böjtöt. - szerk.), a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. (Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.) Mivel a böjt a nap járásától függ, az északabbra fekvő országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak.

A szigorú előírások természetesen csak a hívőkre vonatkoznak, a (nem muszlim) turistáktól nem várnak túl sokat, ezért a legtöbb idegenforgalmi területen napközben is lehet enni és inni az éttermekben (azért érdemes a szállodákban, vagy bennfentesektől előbb érdeklődni!). Mivel idén várhatóan a Ramadán alatt tetőzik a nyári forróság, fel kell készülni arra, hogy a nap végén szabályosan megrohamozzák majd az éhet-szomjat csillapító helyeket az imától elcsigázott hívők is.

A nehézségek ellenére a Ramadán alatt Afrikában vakációzni izgalmas élmény. Napközben ugyan hiányolnunk kell a nyüzsgő kávéházak emberekkel teli forgatagát, a színes, illatos füstöt, ami az utcákon gomolyog - cserében éjszakánként egy varázslatos világba csöppenünk! A helyiek ilyenkor a legszebb ruháikba öltöznek, és hajnalig ünneplik az élet "napos" oldalát. Különös a Ramadán utolsó hete bővelkedik érdekes és látványos felvonulásokban, fesztiválokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése