Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 12., csütörtök

Vallási témájú szoftverek segítik a muszlimokat

A Híradó híre

Telefonra letölthető szoftver segíti a muszlim hívőket, hogy betartsák a ramadán előírásait.

Leleményesek voltak az okostelefonok szoftverfejlesztői, muszlimoknak szánt vallási témájú programokat fejlesztettek ki, így a hívők mindig tudják, hol van a legközelebbi mecset vagy mikor kell imára menni.

Az iszlám világ hagyományos böjti hónapja a ramadán sem nélkülözheti a számítástechnika vívmányait, a szigorú előírások betartását ma már szoftverek segítik, ezek között az ima idejére figyelmeztető, és Mekka irányát mutató alkalmazások is vannak.

Az okostelefonokra tölthető, muszlimoknak szánt programok nem csupán ramadánkor könnyítik meg a muszlimok életét. A vallási témájú alkalmazásokkal az idegen helyen járó hívő néhány kattintással keresheti meg a legközelebbi mecsetet, de listát készíthet azokról az áruházakról is, ahol a vallási előírásoknak megfelelő élelmiszereket értékesítenek.

A napi imák arab szövegének helyes kiejtését is szoftver segíti, miközben egy másik program a Koránból elolvasott oldalakat tartja számon.

Ezek a szoftverek elsősorban az Egyesült Államokban népszerűek, mert az amerikai mecsetekben a muzulmán országokkal ellentétben nincsenek külső hangszórók, amelyeken keresztül a napi imára szólítják a híveket.

iszlám

Az Apple és a Nokia készülékekre letölthető alkalmazások egy része ingyenes, és van, amiért mindössze néhányszáz forintnak megfelelő összeget kérnek.

A számítástechnika fejlődése ellenére a Gergely-naptár szerint minden évben tizenegy nappal korábban kezdődő ramadán sem egységes. Idén a szunniták szerdától, a síiták pedig csütörtöktől számolják a böjt első napját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése