Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 12., csütörtök

Strasbourgi ítélet - a Muzulmán-Horvát Föderáció pénzügyi összeomlástól tart

MTI

Precedensértékűvé válhat, és pénzügyi összeomlásba döntheti a boszniai Muzulmán-Horvát Föderációt az Emberi Jogok Európai Bíróságának május végi ítélete, mely kártérítés megfizetésére kötelezte a nagyobbik boszniai országrészt egy volt jugoszláv katonatiszt számára - vélekedik Mustafa Mujezinovic, a föderáció miniszterelnöke.

Az ítélet szerint a ma Szerbiában élő tiszt számára 60 ezer euró kártérítést kell fizetni a Szarajevóban kisajátított lakásáért. Ezenfelül további 5 ezer euró nem vagyoni kártérítés is jár neki a bíróság döntése alapján.

Az 1992-95 közötti boszniai polgárháború előtt azonban összesen mintegy 20 ezer lakás volt szerb tisztek tulajdonában, melyeket a föderáció utóbb másoknak utalt ki. Ha a bíróság ítéletét ezekre az esetekre is ki lehet terjeszteni, ez a Muzulmán-Horvát Föderáció pénzügyi összeomlását vonná maga után - figyelmeztetett szerdán Mujezinovic. Kormánya úgy döntött, hogy fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

A strasbourgi székhelyű bíróság döntése szerint a boszniai hatóságok azzal, hogy szarajevói lakását nem adták vissza a volt jugoszláv katonatisztnek, Branimir Djokicnak, az Emberi Jogok Európai Egyezménye ellen vétettek. Az ítélet értelmében a Muzulmán-Horvát Föderációnak három hónapon belül ki kell fizetnie a kártérítést a felperesnek. Ha ennek nem tesz eleget, kamatokat is kell fizetnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése