Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 14., kedd

150 eurót fizethet a burkát viselő nő Franciaországban

Független Hírügynökség

Nagy többséggel, 246-1 arányban elfogadta kedden a francia parlament felsőháza azt a törvényt, amely betiltja az egész arcot eltakaró iszlám kendő viseletét a közterületeken.

A felsőházi döntés azt jelenti, hogy a jogszabály 2011 elején életbe lép, ha azt Nicolas Sarkozy francia elnök is aláírja. A francia alsóház már júliusban elfogadta a törvényjavaslatot, amelynek szövege nem említi az iszlám vallást, de Sarkozy kormánya eddig is azt hangsúlyozta: azért születik a javaslat, hogy a nőknek ne legyen kötelező viselniük a burkát vagy a nikabot. (Ne legyen kötelező??! Hát ezzel joga nem lesz! - szerk.)

Ha a törvény életbe lép, akkor hat hónapig "megtanítják" majd azoknak, akik a kendőt viselik, hogy letartóztathatják őket és bírságot is kiszabhatnak rájuk.

Azok a nők, akik mégis viselik a kendőt 150 eurós bírságot kaphatnak és részt kell venniük egy úgynevezett "állampolgári kurzuson". Azokat a férfiakat, akik a kendő viselésére kényszerítik asszonyaikat, 30 ezer euróra büntethetik és börtönbe is kerülhetnek.

A francia muszlim közösségek elítélik a kendő viseletének korlátozását, mert szerintük az tovább szíthatja az iszlámellenes hangulatot Franciaországban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése