Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 15., szerda

Egy jordánai és egy malajziai ellenzéki párt is elítéli a burka franciaországi betiltását

MTI

A jordániai ellenzék legnagyobb pártja, és egy kicsiny malajziai ellenzéki párt is elítélte szerdán Franciaország előző napi döntését a teljes testet, így az arcot is elfedő iszlám női viselet nyilvános helyeken való betiltásáról.

A jordániai Iszlám Akciófront (IAF) a francia döntést "az emberi méltóságot sértő" lépésnek minősítette.

"Ez a törvény merénylet a szabadságjogok ellen, és sérti az emberi méltóságot" - jelentette ki a francia hírügynökségnek Hamza Manszúr sejk, a közel-keleti országban a Muzulmán Testvériség mozgalom politikai szárnyaként működő IAF főtitkára. "A Nyugat szabadságról és méltóságról szóló állításai üres jelszavak, amelyeket a valóságban nem alkalmaznak - vélekedett Manszúr. - Ha a meztelenség megengedett, miért nem engedélyezik ugyanúgy az illendő viseletet? - tette hozzá.

A szintén a muzulmán világhoz tartozó Malajzia egyik ellenzéki pártja úgy vélekedett szerdán, hogy a francia döntés "haragot vált ki a muzulmánokból", s ezzel a terrorizmust segítheti. "A döntés haragot váltott ki a muzulmán világban (...). Reméljük, hogy nem provokál ki újabb terrorcselekményeket" - jelentette ki sajtóértekezletén Naszaruddin Mat Isza, a Pánmaláj Iszlám Párt (PAS) alelnöke, akinek pártja mindössze 23 mandátummal rendelkezik a délkelet-ázsiai ország 222 tagú képviselőházában.

A tilalom szerinte sérti az egyéni szabadságjogokat Franciaországban, ahol a muzulmánoknak meg kellene engedni, hogy úgy öltözzenek, ahogy akarnak, amint azt a nem muzulmánok is megtehetik Malajziában. "Jöhetnek hozzánk, és viselhetik a bikinijüket" - jegyezte meg.

A francia nemzetgyűlés után kedden a szenátus is megszavazta azt a törvényt, amelynek értelmében jövő tavasztól tilos lesz az arc eltakarása - értelemszerűen a teljes testet elfedő muszlim női ruha viselete is - az utcákon, valamint más, "a közönség előtt nyitott helyeken", vagyis az üzletekben, a járműveken, a vendéglátó helyeken és a közintézményekben is. Franciaország az első európai állam, ahol ilyen általános tilalmat fogadtak el. Hasonló törvény van készülőben Belgiumban is.

Szerdán a világ legnépesebb muzulmán országának, Indonéziának a legfontosabb vallási testülete is elítélőleg nyilatkozott a lépésről. A szunnita iszlám - hagyományosan mérsékelt - első számú intézményének, a kairói al-Azharnak egy magas rangú vallási vezetője viszont üdvözölte azt, rámutatva, hogy a nikáb vagy a burka viselését "nem írják elő az iszlám törvények: sem a saría alapját adó Korán, sem a Szunna (Mohamed próféta tanításainak gyűjteménye) nem rendelkezik erről a kérdésről".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése