Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 29., szerda

Indonézia: homoszexuális fesztivál – a tiltakozások ellenére

Egy magyar nyelvű homoszexuális portál híre 

A nemzetközi Q! fesztivált annak ellenére megrendezik Indonézia fővárosában, hogy a hétvégén Iszlám vallási csoportok tüntettek az ellen. Az elmúlt években is megrendezett esemény napjainkra a legnagyobb melegfesztiválnak számít egész Ázsiában.

A szervező LMBT-szervezetek minap kiadott sajtónyilatkozata szerint a demonstráció ellenére fontos megtartani a fesztivált, hiszen a világ legnagyobb muzulmán országának is meg kell küzdenie a tolerancia eléréséért. Az évről-évre megrendezett, Q! névre keresztelt LMBT-fesztivál Jakarta kulturális életének egyik leginkább kimagasló eseményévé nőtte ki magát. A szervezők elsődleges célja az, hogy „nem agresszív módszerekkel” küzdjenek a tabuk ellen. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett fesztivál a szervezők reményei szerint mintegy 15 ezer vendéget fog vonzani, s 120 különböző program lesz: filmvetítéseket, kiállításokat és vitákat rendeznek, október 3-áig.
A fesztivál reklámozása elsősorban „szájról szájra”, valamint meleg honlapokon, közösségi oldalakon történik. John Badalu, a fesztivál igazgatója szerint erre azért van szükség, mert a társadalom nagymértékű konzervativizmusa miatt nem kívánnak például újságokban hirdetni.
Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa: a 240 milliós lakosság nyolcvan százaléka Iszlám vallású. És bár az ország lakossága jóval toleránsabb a melegek iránt számos muzulmán országgal összehasonlítva, ennek ellenére viszonylag kevesen merik nyilvánosan is felvállalni melegségüket. Az országban is jelen lévő iszlámista mozgalmak tagjai pedig kifejezetten törekednek az ún. muszlim értékek védelmére, így az erő alkalmazásától sem riadnak vissza, ha például a hagyományos családmodell és nemi szerepek megvédéséről van szó. S van olyan terület (az Iszlám bástyája) is Indonézián belül – Aceh Szumátra szigetén –, ahol az Iszlám jog nevében nemrég módosították úgy a törvényeket, hogy 100 korbácsütéssel is büntethető a homoszexualitás (a tartományi kormány azonban megtagadta a helyi törvény jóváhagyását).
A tegnap előtti demonstrációt az iszlám vallásos csoportok a holland kulturális központ előtt rendezték, mivel az intézmény a fesztivál fő szponzorának számít. A fesztivált támogatja még egyébként a francia és a német kulturális központ is (helyszíneket is adva a rendezvénynek), s magánklubok is a szponzorok között találhatók. Elsősorban a külföldi támogatók miatt vélik azt a szervezők, hogy talán a radikálisok nem mernek rájuk támadni.
Sokan a kommunikációs minisztériumnál is támadták a rendezvényt azzal, hogy az pornográf, a minisztérium szóvivője, Gatot Dewa Broto azonban azt nyilatkozta, hogy a „filmek nem túl szexuálisak vagy vulgárisak”, így azok levetíthetőek. „Biztos vagyok benne, hogy a szervezők tudják a korlátokat, és tisztában vannak Indonézi etikai és kulturális sajátosságaival” – fogalmazott. Badalu is azt nyilatkozta, hogy a szabályokat betartják, és nem kívánnak senkit sem provokálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése