Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 9., csütörtök

Még a dán karikaturista is kiakadt a Korán-égetésen

MTI

A Mohamed-karikatúrája révén világszerte ismertté vált dán rajzoló bírálta az amerikai keresztény szekta által szombatra tervezett koránégetést.

Kurt Westergaard a berlini Die Weltnek adott csütörtöki interjúban nemmel felelt arra kérdésre, vajon helyesnek találja-e Terry Jones lelkész beharangozott akcióját. "Egy-egy provokáció tulajdonképpeni célja, hogy elgondolkodtasson, megvilágosítson és felismerésre késztessen. Ebben az esetben viszont szó sincs erről" - jelentette ki a 75 éves karikaturista.

A német lapnak arra panaszkodott, hogy az őt ért támadásokra mindig megpróbált párbeszéd kezdeményezésével reagálni - nem sok sikerrel. Egyszer például meghívta otthonába a dániai iszlám közösség elnökét, és tv-kamerák előtt beszélgetett vele. Az illető igen művelt, mérnök végzettségű férfi, Dániában nőtt fel, tökéletesen beszél dánul. Ám egyszer csak váratlanul azt követelte Westergaardtól, hogy kérjen bocsánatot. (Ez azért talán mégsem volt ördögtől való egy gondolat... - szerk.)

"Azt feleltem, nem kérek bocsánatot a rajzomért".

Westergaard szerint a dán szatíra senkit és semmit nem kímél: éppúgy céltáblájává válhat a királynő, mint a kormányfő, a pápa vagy maga Krisztus. Azzal, hogy a muzulmánokat is kifigurázza, azt fejezi ki, hogy őket is a dán társadalom egyenrangú szereplőinek tekinti. (Csakhogy Westergaard nem muszlimokat, hanem Allah küldöttét figurázta ki. Ha a muszlimkkal tett volna ilyet akkor -talán- mi is jól mulatunk rajta... - szerk.)

"Azt akartam mondani a rajzzal, hogy komolyan veszünk benneteket, s ezért a szatíra eszközével is közeledünk hozzátok. Sajnos sok muzulmán ezt nem érti, vagy nem akarja megérteni. Nincs igazi érzékük a demokráciához és a szabadsághoz. A Yale vagy a Princeton egyetemen is ugyanezt a reagálást tapasztaltam muzulmán diákok részéről. Ugyanúgy gondolkodnak, mint Dánia konzervatív imámjai. A művelt diákok is egyre csak bocsánatkérést akartak hallani tőlem" - mesélte a Die Weltnek a karikaturista.

Az újság csütörtökön arról is tudósított, hogy Terry Jones korábban hosszú ideig Kölnben tevékenykedett mint lelkipásztor. Ezt a lapnak megerősítette a Rajna menti város Keresztény Közössége, egyúttal élesen elítélve Jones szombatra tervezett koránégetését.

"Elhatároljuk magunkat ettől az akciótól, és semmi szín alatt nem kívánunk ezzel összefüggésbe kerülni" - közölte Stephan Baar, a közösség alelnöke.
Mint elmondta, a kölni közösség 2008-ban szakított Jonesszal, s azóta semmilyen kapcsolat nem áll fenn kettejük között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése