Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 30., csütörtök

Megosztották az indiai szent helyet muszlimok és hinduk közt

A Szabolcs Online cikke

Egy indiai bíróság csütörtökön elrendelte, hogy osszák meg az India északi részén, Uttar Pradesh államban található Ayodha szent zarándokhelyet a muzulmánok és hinduk közt. A város legvitatottabb harmada, ahol 1992-ben felégettek egy muszlim mecsetet, a hinduk ellenőrzése alá került.A város többi részét egyharmad-egyharmad arányban megosztották a muzulmánok és egy hindu szekta közt. Az indiai szent városba több tízezer rendőrt és katonát vezényeltek. A mecset lerombolása ugyanis a legvéresebb zavargásokhoz vezetett India és Pakisztán 1947-es szétválása óta. Hinduk, és muszlimok egyaránt fellebbezni kívánnak az ítélet ellen.
Az Ayodhya városában állt mecset, 1992-es lerombolása miatt kialakult indiai zavargásokban mintegy 2 ezer ember halt meg. Az ősi szent hely ellenőrzéséért 6 évtizede tart a jogi csatározás. Az indiai kormányfő nyugalomra szólította fel a különböző vallási felekezetek híveit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése