Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 30., csütörtök

Ahmet Dogant is elérte a csúfos vég?

Ahmet Dogan

A Kitekintő leleplezése


"Megígértem a bolgár lakosságnak, hogy Ahmed Dogan büntethető lesz" – nyilatkozott röviden Bojko Boriszov miniszterelnök a liberális vezetőről. A korrupció és érdekkonfliktusok elleni parlamentáris bizottság indítványa alapján a Legfelsőbb Adminisztrációs Bíróság (VASZ) a bolgár belpolitika egyik legemblematikusabb politikusa ellen indított eljárást. Ahmed Dogan ellen ezen felül áfa-csalás miatt is nyomoz egy belső parlamenti vizsgálóbizottság.


Az örök politikai túlélő, Ahmed Dogan, akiről az a mondás járja, hogy nélküle és a DPS nélkül nem alakulhat új kormány, komoly problémák elé néz. Az előző évi választások során a liberálisnak álcázott török kisebbségi párt nyolcévi kormányzás után kiszorult a hatalomból, miután a választók lesújtó véleménnyel értékelték a hármas koalíció – Bolgár Szocialista Párt (BSP), DPS és a Második Simeon Nemzeti Mozgalom (NDSV) – gazdaságot romba döntő kormányzását.


Az új jobbközép kormány korrupcióellenes politikáját külföldön sokan boszorkányüldözésnek titulálják, amelynek célkeresztjében a volt baloldali-liberális kormány emberei állnak. A bolgár lakosság többsége azonban nyíltan kiáll a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormány szervezett bűnözés elleni tevékenysége mellett. Az elmúlt hónapokban a nyomozás elérte a volt miniszterelnököt, Szergej Sztanyisevet és több miniszterét is. Miután az év során eddig többen megkérdőjelezték a nyomozás hatékonyságát, Ahmed Dogan, a bolgár politika egyik legbefolyásosabb szereplője ellen is eljárás indult.
Dogan 1990 óta folyamatosan tagja az országgyűlésnek, pártja rendre tudta hozni a tíz-tizenöt százalék körüli eredményeket a választások során. A 2007-es európai uniós parlamenti választáson érte el legjobb eredményét - több mint 20 százalékot. A bolgár alkotmány tiltja a vallási vagy etnikai alapon létrejövő pártok működését, de mindenki előtt világos, hogy a liberális nevet viselő párt rendelkezik a közel egy milliós török muzulmán lakosság szavazataival. A rendszerváltás óta eltelt 20 év alatt többször is megkerülhetetlen kormányalkotó erőként szerepelt a DPS. Politikai lavírozása mindig is figyelemreméltó volt, a 90-es évek közepén a jobboldali SDS-szel kötött koalíciót, 2001-től 2005-ig a cár pártjával egyetemben, a következő ciklusban pedig kiegészülve a szocialistákkal vezették az országot.

Kattintson és nézegessen képeket is!
A korrupció és érdekkonfliktusok elleni parlamentáris bizottság augusztusban kiadott határozatában érdekkonfliktussal vádolja Dogant, miután 1,4 millió levás honoráriumban részesült négy vízierőmű projektjének – "Doszpat duzzasztó"; "Tundzsa duzzasztó"; "Gorna Arda vízerőmű" és a "Cankov Kamak vízerőmű" – tanácsadási díjaként. A konzultációs tanulmányt az állami "Minstroj holding" megrendelésére készítette a filozófiai diplomával rendelkező politikus.
Szeptemberben a VASZ felszólította Dogant, hogy mutassa be hivatásos építészmérnöki, bányászmérnöki és hidrológiai kvalitását igazoló dokumentumait, amelyek nélkül nem végezhette volna el ezt a munkát. A VASZ továbbá felszólította a Miniszteri Tanácsot, hogy nevezze meg a négy vízerőmű projekt finanszírozásáért felelős személyt. A bíróság mihamarabbi vizsgálatot kér a Nemzeti Energetikai Ügynökségtől arról, hogy az erőművek finanszírozását állami vagy európai uniós pénzből biztosították, továbbá hogy az építési költségek egy részét a most épülő belenei atomerőmű forrásaiból fedezték. A Bevételekért felelős Nemzeti Ügynökség vádiratot nyújtott be a liberális politikus ellen, a DPS elnöke ugyanis nem fizette be a honorárium után járó áfás illetéket sem.
"Nem fogjuk engedni a politikai leszámolást, hiszen Ahmed Dogan ellen politikai puccs készülődik" – nyilatkozta Ljutvi Mestan, a DPS parlamenti frakciójának helyettes vezetője. Mestan aggodalmát fejezte ki a parlamenti bizottság pártatlansága miatt és manipulációnak nevezte a bírósági eljárást is. "A négy projekt egyike sem valósult még meg, ezért Ahmed Dogant nem lehet azzal vádolni, hogy befolyásolta azok finanszírozását" – jelentette ki Kamen Kosztadinov, a DPS szóvivője.
A héten kezdődött bírósági peren Dogan ügyvédje korrigálta a bizottsági jelentést, miszerint védence marketinges ismeretei révén kapta a honoráriumot, nem pedig vízimérnöki kvalitása miatt, így nem szükséges benyújtania a VASZ által igényelt dokumentumokat. Szerinte védencének olyan marketing látványtervet kellett készítenie, melynek fő célja a befektetői figyelemfelkeltés volt. Az ügyvéd a honorárium után járó áfa illeték befizetésének hiányát azzal magyarázta, hogy kliense az esedékes évi adóbevallásában már szerepeltette az összeget, így nem kellett utólag külön regisztrálni. A bíróság tizennégy napon belül ítéletet hirdet, várhatóan szolid pénzbüntetéssel fogja súlytani a politikust, továbbá visszakövetelheti a honorárium teljes összegét.
Ahmed Dogan nevét többször is hírbe hozták a Nihat Kabil (DPS) és Valeri Cvetanov (DPS) volt földművelésügyi miniszterek ellen indított vádak kapcsán. A két miniszter 2007 és 2009 között több illegális földcsere-ügyletet bonyolított le, amelyekkel közel százhúsz millió levás kár érte az államot. Dogant politikai ellenfelei azzal vádolják, hogy tudomása volt az elkövetett bűncselekményekről, de nem tett ellenük feljelentést az ügyészségen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése