Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 10., péntek

Böjtlezáró ünnep Amerikában

MTI

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön megerősítette, hogy az iszlám szent böjti hónapját lezáró ünnepség újabb alkalom lehet a vallási tolerancia előmozdítására. Az elnök szavainak különös aktualitást ad, hogy a ramadánt lezáró id al-fitr ünnep idén egybeesik szeptember 11-i megemlékezésekkel. A hagyományos ramadánvégi üzenetében - anélkül, hogy utalt volna a floridai, szombatra tervezett koránégetésre - az elnök hangsúlyozta, hogy az ünnep alkalmat ad "a vallási tolerancia fontosságáról, valamint az arról a pozitív szerepről való gondolkodásra, amelyet az összes vallás követői, köztük a muzulmánok játszottak Amerika életében."

Pénteken muzulmán vallási ünnep jegyében zöld színű fénnyel világítják meg a New York-i Empire State Buildinget.

A legnagyobb muzulmán vallási ünnep a legtöbb országban ma ér véget – mondja Nagyné Rózsa Erzsébet iszlám szakértő, a Külügyi Intézet munkatársa. Hatalmas, több napos ünneplés követi, amely az iszlám világában az egyik legfontosabb ünnep. A ramadán a vallási türelem gyakorlásának a hónapja, egyfajta megtisztulással jár.

A ramadán idején napkeltétől napnyugtáig – vagyis attól a pillanattól, amikor meg lehet különböztetni a fekete fonalat a fehértől, addig, amíg már nem – böjtölni kell. Nem lehet se inni, se enni, de ugyanígy tiltott a dohányzás és a szexuális kapcsolat is. Nagyné Rózsa Erzsébet kérdésünkre azt mondja, megbecsülni sem lehet, hogy hányan és mennyire szigorúan tarthatják a vallási előírásokat. Az iszlám követőinek a száma nagyjából másfél milliárd ember, a szakértő tapasztalatai szerint nagyon-nagyon komolyan veszik az egyhónapos böjtöt.

A ramadán egyébként a kisgyerekeken kívül minden muszlim számára kötelező, aki nem beteg vagy terhes, illetve nincsen éppen úton.

Színdiplomácia az Empire State Buildingen

Pénteken muzulmán vallási ünnep jegyében zöld színű fénnyel világítják meg a New York-i felhőkarcoló tornyát, amely aztán a szeptember 11-i merényletek emlékére egy nappal később az amerikai zászló színeiben pompázik majd. Az Empire State Building a muzulmán böjti hónap, a ramadán lezárását jelző eid al-fitr ünnepség alkalmából ölti fel a zöld színt. Szombaton azonban már kék, piros és fehér színeket visel – derült ki a világ egyik leghíresebb épületének „fénynaptárából”.

New York környékén az iszlám vallás mintegy 800 ezer követője él, a ramadánt lezáró ünnepet hagyományosan családi és baráti körben töltik el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése