Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 11., szombat

Vízköpőként vált halhatatlanná egy muszlim kőműves egy francia székesegyházban

MTI

Szárnyas vízköpőként örökítette meg homlokzatán egy francia katedrális azt a muszlim kőművest, aki mintegy negyven éven át dolgozott az ősi római katolikus templom helyreállításán.

Ahmed Benzizine a délkelet-franciaországi Lyon városában álló Szent János-székesegyház helyreállításán dolgozott. Az egyházmegye vezetősége ezért úgy döntött, hogy hálája jeléül szobrot emel a mesterembernek, aki így a templom homlokzatának egyik szárnyas vízköpőjeként tett szert örök halhatatlanságra. Az Ahmed nevű kőfaragvány madárszerű karmaival egy feliratot is szorongat, amelyen franciául és arabul is az áll: "Isten hatalmas".

Az új szobor már hat hónapja a katedrális homlokzatának lakója, de csak akkor került rivaldafénybe, mikor egy kisebb szélsőséges csoport felháborodásának adott hangot amiatt, hogy muszlim ember szobra került egy katolikus templomra, amely szerintük az iszlám vallás leigázásának jelképe. "Csak az a tény, hogy arabul van kiírva, már felháborodást váltott ki egy kisebb közösségben" - mondta Benzizine, aki élete során dolgozott már keresztény templomokon, mecseteken és zsinagógákon is. "A felirat azonban nem Mohamedről, a muszlim profétáról és az iszlám hit megalapítójáról szól" - tette hozzá.

Az Algériában született 59 éves Benzizine 1973-ban kezdett el dolgozni a világörökségi helyszínek közé tartozó épületen. "Mikor 37 évvel ezelőtt elkezdtem templomokon dolgozni, még bűnnek számított, ha egy muszlim mecseten kívül más vallás szent helyére is belépett" - mondta a férfi, aki úgy tekint a róla mintázott vízköpőre, mint "a béke és a tolerancia üzenetére", de ugyanakkor mulattatja is a dolog. "Úgy néz ki, mint én. A füleket leszámítva, amely úgy áll, mint az ördögé, de a szobrász elmagyarázta, hogy az angyaloknak is hegyes fülük van".

A legtöbbször groteszk teremtményeket megformázó vízköpők a középkorban élték virágkorukat, és a francia templomok kedvelt díszítőelemei voltak. Nemcsak a vízelvezetésért, hanem az ördög távol tartásáért is feleltek. "Régi hagyomány, hogy szobrot emelnek annak a mesterembernek, aki sokat dolgozott az építkezésen, akár csak viccből, gúnyból, vagy valódi tiszteletből" - mondta Michel Cacaud, a lyoni katedrális papja.

Franciaországban az iszlám a második vallás, és az ország ennek megfelelően igyekszik mindent megtenni a muszlimok békés integrálásáért, amit azonban gyakran megnehezítenek az iszlámfóbia olyan megnyilvánulásai, mint a muszlim sírok meggyalázása, vagy a mecsetek elleni támadások. A lyoni egyházközösség mindenesetre örömmel fogadta az új vízköpőt, amely szerintük két hagyományt is ápol: egy kőműves munkája előtt tiszteleg, valamint ábrázolja a keresztény-iszlám párbeszédet, amely fontos szerepet játszik Lyon vallási történetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése