Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 11., szombat

Az indiai uralom ellen tüntettek Kasmírban

A sit-e magazin cikke

Több tízezer muzulmán tüntető vonult fel szombaton Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nyári fővárosában, Szrinagarban az indiai uralom ellen tiltakozva.

A tüntetők kormány- és rendőrségi épületeket gyújtottak fel. Két év óta ez a legnagyobb méretű ilyen megmozdulás.

A rendőrség könnygáz-gránátokkal és éles lőszerrel levegőbe leadott lövésekkel próbálta a tömeget feloszlatni. A hívők a muzulmán böjti hónap, a ramadán befejezését követő ima után a város mecseteiből vonultak az utcákra, zöld színű zászlókkal a kezükben, India-ellenes és szabadságot követelő jelszavakat skandálva.

A hívőket a később függetlenségi tüntetéssé szélesedett szombati imára (Vajon mi lehet az a szombati ima? az iszlám szent napja a péntek. A szombat Izrael fiai ünnepnapja. - szerk.) teherautókkal és buszokkal szállították a városba. Sokan a járművek tetején utaztak.

A tüntetés élén Umar Faruk, a régió legjelentősebb szakadár szervezetének vezetője menetelt.

A Kasmír hovatartozása miatt több mint fél évszázada ellenségeskedő India és Pakisztán februárban ismét tárgyalásokat kezd a vitatott kérdések megoldására. A Himalája hegység által kettéosztott Kasmír kétharmadát India ellenőrzi, egyharmada Pakisztánhoz tartozik. A térség lakosságának többsége muzulmán. Az indiai területen harcoló szakadárok egyetlen iszlám államban akarják egyesíteni Kasmírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése