Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 31., vasárnap

Muszlim divathét OroszországbanMTI

Muzulmán divathét kezdődött Kazanyban, a Tatár Köztársaság fővárosában.
A rendezvényen mintegy 30 indonéz, iráni, török és oroszországi divattervező kollekcióit mutatják be. A divathét egyben a tervezők versenye is: a döntőbe csak a résztvevők fele jut be. Mint már tavaly is, különleges érdeklődést váltott ki a muzulmán vallású hölgyek számára kreált fürdőruha-kollekció, amelyet versenyen kívül mutattak be.    A kazanyi divathéten csupa olyan holmit vonultattak fel a manökenek, amelyek az iszlám előírásainak megfelelően magasan zártak, hosszú ujjúak és majdnem a földig érnek, s mindegyikhez viseltek kendőt is, de a lapokban látható képekből ítélve meglepő változatosságú fazonokat és színösszeállításokat láthattak az érdeklődők.

A muzulmánok arányát az oroszországi lakosságban különböző források 10-15, Moszkvában mintegy 12 százalékra teszik. A fővárosban azonban lassan minden területen megjelent a külön muzulmánoknak szánt kínálat: van már külön fogorvosi rendelő, uszoda, biztosítótársaság, és néhány év alatt több tucat, iszlám vallási előírásoknak megfelelő élelmiszereket kínáló szupermarket nyílt és működik sikeresen. Az első, csak muzulmánoknak szánt, tavaly megnyílt rendelőintézet viszont csődbe ment.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése