Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 10., vasárnap

Fatva tiltja Szaúd-Arábiában Aisa megsértését

MTI

A szaúdi vallási hatóság óva intett egy fatvában Mohamed próféta feleségeinek megsértésétől, miután egy kuvaiti síita támadást intézett egyikük, Aisa ellen.
"Allah küldöttének társait megsérteni vagy nekitámadni családja becsületének feleségei révén súlyos bűn" - szögezte le a szaúdi hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményében a Tudományos Kutatás és Fatvák Állandó Bizottsága, a Nagy Ulemák Tanácsának testülete.
Jászer el-Habíb kuvaiti síita aktivista, aki börtönbüntetése elől menekült el az Öböl menti államból, arra a kijelentésre ragadtatta magát Mohamed egyik feleségével kapcsolatban, hogy "Aisa a pokolban van ... lábánál felfüggesztve". Habíb korábban az iszlám első két kalifáját sértegette, ezért kapta a tízéves börtönbüntetést.
Aisát a szunnita (az iszlám világban többségi) muzulmánok "a hívők anyjaként" tisztelik, míg a síiták megvetik, mert úgy tartják, hogy nem támogatta az ő első imámjuk, Ali törekvését arra, hogy Mohamed próféta utóda legyen.
Szaúd-Arábiában, ahol a lakosságnak mintegy tíz százaléka tartozik az iszlám síita ágához, Habíb szavait egy síita méltóság is elítélte.
Kuvaitban Habíbot megfosztották állampolgárságától a muzulmán hit megsértésével és vallási lázadás szításával vádolva őt.
Ali Hamenei ajatollah, (a síita) Irán legfőbb vallási vezetője október elején ugyancsak fatvát tett közzé, amely megtiltja Aisa, vagy a szunnita iszlám bármely más neves személyisége elleni sértést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése