Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 1., péntek

Spanyol nyelvű iszlám adót indít Ahmedinezsád

A túlnyomóan katolikus Latin-Amerikában magyarázná az iszlám vallást Mahmúd Ahmadinedzsad -írja a brit Guardian. Az iráni államfő ugyanis spanyol nyelvű nemzetközi tévécsatornát indít, felismerve, hogy a világ fele spanyolul beszél.
Dél-Amerika legmagasabb minaretje a venezuelai Caracasban
Az iráni állami televízió, az IRIB eddig arabul és angolul sugárzott (a farszi mellett). Teheránban is belátták, hogy  a harcias nyilatkozatok mellett szükség van a média jelentette softpowerre, puhább befolyásolásra, hogy saját szájuk íze szerint mutassák be a világot. Ahmadinedzsad ugyanis előszeretettel vádolja a nyugati államokat (és a médiát) kettős mércével: szerinte eltúlozzák például az olyan esetek fontosságát, mint a házasságtörésérért megkövezésre ítélt iráni asszony esete.
Latin-Amerika  erre a témára biztos nem lesz vevő, ám az Amerika- és kapitalizmus ellenes kritika itt termékeny talajba hullhat. Irán ráadásul jó kapcsolatokat ápol Brazíliával (ami ugyan portugál nyelvű, de a spanyol adást azért ha akarják, ők is megértik), Venezuelával és Bolíviával is. Teherán műholdakkal sugározza majd a műsorokat, függetlenül attól, hogy otthon továbbra sem engedélyezték a műholdas vevőket, tartva a kulturális sokszínűség zavaró hatásaitól. Ettől persze számos iráni háztartás felszereli a tányérokat, hogy a hatóságok aztán időről időre leszedjék őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése