Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 1., péntek

Vasárnap választások Boszniában és entitásaiban

Bekir Izetbegovic
Frissítés: A bosnyák Bakir Izetbegovic, a szerb Nebojsa  Radmanovics és horvát Zeljko Komsic kerül a Bosznia - Hercegovina  háromfős kollektív államelnökségébe  a vasárnapi választásokról kiadott előzetes eredmények szerint.  A változást csak Izetbegovic megválasztása jelenti, aki legyőzte a hivatalban levő Haris  Silajdzicot.


MTI


Bő hárommillió szavazót várnak az urnákhoz vasárnap Bosznia-Hercegovinában, hogy megválasszák azt a körülbelül félezer embert, akik képviselni fogják őket a következő négy évben a balkáni ország központi és regionális intézményeiben.
Több mint nyolcezer jelölt száll ringbe, hogy elnyerjen valamilyen helyi, regionális vagy központi funkciót a balkáni háborúk óta két entitásra, a bosnyák-horvát föderációra és a boszniai Szerb Köztársaságra osztott országban. Megfigyelők nem számítanak jelentős átrendeződésre, a választók várhatóan most is saját nemzetiségük nacionalista pártjaira szavaznak majd.
A szavazók vasárnap először is kinyilváníthatják, kit látnának szívesen a központi állam, Bosznia-Hercegovina háromfős - egy-egy bosnyák, horvát és szerb tagból álló - kollektív államelnökségében. Megválasztják a bosznia-hercegovinai parlament 42 képviselőjét is.
A vasárnapi választások nyomán megújul a bosnyák-horvát föderáció 98 fős és a Szerb Köztársaság 83 képviselőből álló parlamentje. A bosnyák-horvát föderációban az 1,9 millió szavazásra jogosult emellett megválasztja a terület kisebb közigazgatási egységeinek, a tíz kanton mindegyikének a parlamentjét, az 1,2 millió szerb szavazó pedig a Szerb Köztársaság elnökét.
Bosnyák oldalon Haris Silajdžić jelenlegi elnöknek akad egy kihívója: Bakir Izetbegović, a boszniai muzulmán közösség egykori emblematikus figurájának, Alija Izetbegović néhai elnöknek a fia. Új szereplő a bosnyák politikában a "boszniai Berlusconiként" emlegetett médiamágnás, Fahrudin Radončić, a legnagyobb példányszámú lap, a Dnevni Avaz tulajdonosa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése