Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 1., hétfő

Autonómiát szeretne a szandzsáki főmufti


A szerbiai muzulmán egyházak főmuftija Muamer Zukorlity reményét fejezte ki, hogy a soron következő, jövőévi szerbiai választásokon, megalakul egy olyan politikai erő, amely felvállalja a tényt, hogy csakis egy autonóm szandzsáki régió lehet a szerbiai stabilitás pillére. Mint elmondta, támogatásáról biztosítja bármely szerb pártot amely garantálja a muzulmán emberek jogait és szabadságát.

Zukorlity főmufti a katari Al Dzsazira TV-nek adott interjújában elmondta, nem kétséges, hogy a szandzsáki autonómia elkerülhetetlen a Szerbiában élő muszlimok számára, és ez összhangban van az Alkotmánnyal. Hozzátette, hogy Szerbiába az EU felé  haladó úton elfogadta az ország regionalizálását, amely keretén belül a szandzsáki muszlimok is esélyt látnak arra, hogy rendezzék helyzetüket.
Zukorlity kijelentette, hogy a bosnyák származású politikusok Rasim Lyályity és Szulejmán Uglyanin hiába gondolják úgy, hogy felosztják a szandzsáki régiót a közép-szerbiai régiók között, mert ezt az igazságtalanságot a területen élő emberek sosem fogják elfogadni.
A mufti megerősítette, hogy nemrégiben támogatta egy új bosnyák párt létrejöttét a régióban, de hozzátette, hogy kész támogatni bármely szerb politikai alakulatot amely garantálja a muzulmán emberek jogait és szabadságát.
Zukorlity az interjúban elmondta, hogy Belgráddal leghatékonyabban csakis nyomásgyakorlással lehet együttműködni. Akárhonnan is jöjjön ez a segítség, legyen szó az ENSZ-ről, vagy az EU-ról. Ezért ő és a követői minden lehetséges járható utat kijárnak az őket megillető jogokért.
-Nem az a fontos, hogy Belgrádra ki gyakorol nyomást, hanem, hogy az minél erősebb legyen – jelentette ki a főmufti. (Délvidék ügyben épp ezt a hatalmas fegyvertényt nem kívánja kihasználni a soros EU elnök magyar kormány, vagyis a Fidesz)
Zukorlity megismételte, hogy a szerbiai muzulmán bosnyákok állandó diszkriminációnak vannak kitéve, vallási és nemzeti alapon egyaránt. Ők ezeket a problémákat békés módszerekkel szeretnék orvosolni, de ezt nem hagyják nekik. Valamint a szandzsáki muszlimok megosztásával vádolta meg a szerb biztonsági szerveket, akiknek szerinte az a céljuk, hogy megállítsák a muzulmán vallási-felvilágosodási fejlődés intézményeit, amelyet az utóbbi 15 évben, a kinevezése óta felépítettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése