Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 5., péntek

Az evangélikusok ellenzik a muszlimokkal való konfliktust

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ – LWB) főtitkára, Martin Junge óva intett attól, hogy az iszlám és a keresztpnység közötti konfliktust hagyjuk elhatalmasodni. „Nem szabad hagynunk, hogy az iszlámmal folytatott párbeszéd során elfeledjük azokat a közös vonásokat, amelyek a kereszténységet az iszlámmal összekötik” – mondta a chilei teológus az epd-nek nyitalkozva. A 49 éves férfi hivatalosan hétfőtől lett főtitkár.
Az LVSZ főtitkára az iszlám-konflitus ellen van
A keresztény egyházknak nagyon nyitott magatartást kellene tanusítaniuk az iszlámmal szemben – mondta Junge. Emlékeztetett egyidejűleg arra, hogy a gyengék és szükséget szenvedőkről való gondoskodás mennyire fontos alappillére mindkét vallásnak. A humanitárius projektekben muszlimok és keresztények két a kézben tudnak együtt munkálkodni, így például az indonéziai tsunami katasztrófakor is így volt 2004-ben.
„Az emberek félelmeit megértem az iszlámmal szemben, de nem szabad, hogy ez a félelem határozza meg az egész párbeszédet” – mondta Junge.
Az LVSZ főtitkára emlékeztetett arra, hogy a svájci minaretek tilalmát a keresztény egyházak elutasították, az állampolgárok azonban mégis 2009-ben az építési tilalomra szavaztak a népszavazáskor.
Junge utalt az 1530-ból származó Augsburgi Hitvallásra is, amely kritizálta az iszlámot, de ezzel egyidőben hozzátette, hogy maga luther Márton a Korán fordítását is szorgalmazta, sőt még előszót is írt hozzá. Luther tehát szerette volna elérni, hogy az emberek a Korán igazságát megtapasztalhassák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése