Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 25., csütörtök

Kuvait betiltja a tükörreflexes fényképezőket

Kiss Ádám Zoltán cikke a Prim Híreken

A fényképezés nem emberábrázolás,
hanem a valóság leképezése:
mi a gépet és az embert
 is ábrázoljuk.
A most életbe lépett szabályozás meglepő a nyugati fül számára, az arab országban a jövőben nem lehet DSLR gépeket használni.


A közelebbről meg nem indokolt rendelkezés hátterében minden bizonnyal az iszlám világban sem teljesen letisztázott kérdés állhat, miszerint az emberábrázolás a próféta akarata ellen való, avagy sem. Ez a kérdés több száz évre visszatekintő vita forrása magán az iszlám világon belül is, egyes nézetek szerint csak az emberábrázolás a tilos, erre vezethető vissza többek között a rendkívül díszes, mértani formákra épülő arabeszk kialakulása is. Más csoportok minden állat, sőt élőlény, tehát növény ábrázolását is tilalmasnak tartják, de a másik szélsőség sem ismeretlen, sokan a teljes ábrázolási szabadságot sem tartják a szent könyvek ellenébe álló cselekedetnek.

Akárhogy legyen is, tény, hogy a rendelkezés már technika oldala miatt is igen ellentmondásos. A kifejezetten DSLR gépekre vonatkozó tilalom nehezen érthető, ráadásul a mai világban már szinte nehéz olyan mobiltelefont venni, mely nem rendelkezik beépített kamerával, sok eszköz pedig már a 8, 12, 16 megapixeles határokat ostromolja. Az intézkedés alól kivételt képeznek a Kuvaitban regisztrált újságírók, fotósok, ám a rendelkezés vonatkozik minden ilyen papírral nem bíró kuvaiti polgárra, valamint a turistákra is.

1 megjegyzés:

  1. Ez az indoklás baromság, nem tudom a szerző honnan találta ki. Már Szaúd Arábiában is csak az legelvakultabbak mondják azt, hogy embert fényképezni tilos, akkor meg a "liberálisabb" Kuvaitban főleg nem fognak ilyen dolog miatt fényképezőt betiltani. Szerintem nem kell sok ész, hogy kitalálják, azért a tükörreflexes fényképezőket tiltják be, mert a nagy optika miatt elég messziről is lehet jó minőségű képet csinálni, és köztudott hogy az öböl országokba látogató "turisták" szeretik messziről észrevétlenül fényképezni a nekik egzotikumnak számító csadoros, niqábos nőket, így szerintem a tiltással ezt szeretnék kiszűrni.

    VálaszTörlés