Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 9., kedd

Magyarázza a bizonyítványát a Michelle Obamával kezelő indonéz miniszter

Az fn.hu cikke


Az amerikai elnökfeleséggel, Michelle Obamával való kézfogás miatt magyarázkodásra kényszerült egy indonéz miniszter: persze ez az udvariassági gesztus csak azért váltott ki ilyen bonyodalmat, mert a miniszter azt állította, hogy konzervatív muszlim lévén ő bizony igyekszik a szűk családon kívül eső nőkkel elkerülni a közvetlen kapcsolatot.


Obama november 6-án kezdődött ázsiai körútjának részeként érkezett kedden hivatalos látogatásra Indonéziába. Az elnöki házaspárt fogadó indonéz méltóságok sorában jelen lévő Tifatul Sembiring tájékoztatási és távközlési miniszter a vizitet követően a Twitter nevű ismeretségi hálózaton keresztül rövid üzenetben tudatta híveivel, hogy Michelle Obamával ugyan végül kezet fogott, de csak kelletlenül. 

Az amerikai delegáció fogadásáról készült felvételen viszont az látszik, hogy Sembiring széles mosollyal és kézfogással üdvözli az elnököt, majd azután megragadja Michelle Obama kezeit is.

„Megpróbáltam elkerülni a kézfogást, de Michelle Obama túl messzire nyújtotta a kezét, és így végül megérintettük egymást” - állította az indonéz miniszter az internetes bejegyzésében.

Sembiring azt követően kezdett magyarázkodásba, hogy több indonéziai követője is megüzente neki: tette megkérdőjelezi azt az általa régóta hangoztatott álláspontot, hogy jó muszlimhoz híven korlátok közé szorítja a nőkkel való kapcsolatait.

Az egyik női újságíró, akivel a kézfogást a miniszter már visszautasította, viccesen csak annyit jegyzett meg, hogy Sembiring „ezt már sosem mossa le magáról”.


Busralilmuhminin-kommentár: Az újságírónő kommentárjának jobb megértése érdekében megjegyezzük, hogy az indonézek között bevett sáfii vallásjogi iskola szerint, ha két ellenkező nemű ember egymást megérinti, akkor azok rituális tisztasága időlegesen megszűnik, azaz a következő ima előtt mindenképp rituális mosakodást lesznek kénytelenek végezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése