Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 27., szombat

A Messiás muszlim szemmel - Iráni filmhét az Urániában

MTI
Iráni filmhét kezdődik hétfőn Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol az érdeklődők az elmúlt évek perzsa alkotásait, köztük számos díjnyertes mozit tekinthetnek meg.
A filmhét programjában kiemelt szerepet kap a vallás és a háború. A Messiás című nyitófilmhez hasonló témakört ölel fel Szahrijár Bahráni filmje, mely Mária életét kíséri végig az iszlám nézőpontjából - olvasható az Uránia összegzésében.
    A tájékoztató szerint három film is foglalkozik a háborúval: A hideg könnye és a Lakóhely egyaránt szerelmi történetbe ágyazva ábrázolja a háború kegyetlen világát. Bahmán Gobadi A részeg lovak ideje című megrendítő alkotásában pedig egy iráni kurd család gyermekei próbálják nagy küzdelmek árán túlélni a szülők halálát és fenntartani a családot. A film 10 nemzetközi díjjal büszkélkedhet, 2000-ben a cannes-i filmfesztiválon FIPRESCI és Arany Kamera díjat is nyert.
 Egy darab kenyér
    Az élő klasszikusként tisztelt Dárius Mehrzsui szokásához híven irodalmi adaptációval jelentkezik (A mama vendégei), a nálunk szinte ismeretlen iráni vígjátékot pedig a Házasság iráni módra képviseli. A köd függönye mögött rendezője egy fogyatékos kisfiú szemszögéből mutatja be a felnőttek világát. Látható lesz Kamale Tabrizi Egy darab kenyér című filmje, melyben egy kisvárosban történt "csoda" történetét ismerhetik meg a nézők. Szerepel még a programban Puran Derakszanderendezésében Az örök gyerek és Naszer Tagvai családi drámája, a Vonalazatlan papír.
    A filmhét ünnepélyes megnyitóját hétfőn 18 óra 30-kor tartják, köszöntőt mondSzaid Szajed Aga Banihasemi iráni nagykövet és Medgyesi Gabriella, a Duna Televízió filmigazgatója, majd levetítik A Messiást. A megnyitóra a belépés díjtalan.
    A filmeket keddtől szombatig naponta 19 és 21 órakor eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése