Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 27., szombat

Szunniták "zarándoklata" Pakisztánban a tálib támadások miatti tiltakozásul

MTI

A tiltakozók célja: a Data Darbar mecset
Több száz szunnita muzulmán indult el szombaton egy háromszáz kilométeres zarándokútra (A zarándoklat szó használata itt vallásilag helytelen, hiszen az iszlám egyetlen zarándoklatának célpontja Mekka. Minden egyéb kegyes látogatást a "zijarah" -látogatás- szóval szokás jelölni. - szerk.) Pakisztánban, tiltakozásul a tálib lázadók vallási helyszínek elleni támadásai miatt.

Teszik ezt annak dacára, hogy a hatóságok figyelmeztették őket: igen nagy a veszélye annak, hogy a lázadók útközben megtámadják őket.

A menet a fővárosból, Iszlámábádból indult, és a zarándokok az út elején rendőri kíséretet kaptak. A végcél Lahor városa, ahol egy öngyilkos merénylő júliusban 47 ember halálát okozta egy szúfi szentélynél. A részvevők gyalog, illetve autón teszik meg az utat.

A tálibok és más szélsőségesek bálványimádásnak tartják a szúfi szenteknek emelt szentélyeket (Természetesen az iszlámban csak Allahnak emelnek "szentélyeket", valójában a szent életű szúfi bölcsek sírjairól van itt szó. - szerk.) A szúfizmus az iszlám misztika hit- és szokásrendszere (Pontosabban a szúfizmus az iszlám egyik tudományága és útja. -szerk.) Hívei az iszlám követőinek vallják magukat, illetve erősen misztikus jellegű irányzatokként az iszlám ezoterikus igazságát hirdetik.

Pakisztánban több mint négyszáz merényletet követtek el az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges tálibok vagy más szélsőséges csoportok, aminek következtében már több mint 3700 ember vesztette életét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése