Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 19., vasárnap

Erősödő muszlim ellenzék Közép-Ázsiában

MTI

Őértük küzdenek a muszlim szervezetek:
fergánai muszlim család
Tádzsikisztán és Üzbegisztán teljhatalmú uralkodói leginkább az iszlám radikálisok hatalomra kerülésétől tartanak, ez ugyanis beláthatatlan következményekkel lehet saját, egyre erősödő muszlim ellenzékükre nézve. A térség vezető gazdaságának, Kazahsztánnak pedig azért van szüksége a stabilitásra, hogy megvalósulhasson kissé megalomán elnökének terve, és az ország a délkelet-ázsiai "kistigrisek" mintájára 2030-ra a régió "hóleopárdjává" váljon.


Brezsnyev méltó utódja:
Emomali Rahmon
Az egymást nem túlságosan kedvelő Emomali Rahmon tádzsik és Iszlám Karimov üzbég elnök ugyan osztozik az iszlám radikális ellenzéktől való félelmén, de közösen aligha fognak fellépni a lázadók ellen. Pedig Tádzsikisztánban idén - különösen a csalásokkal és erőszakkal terhelt márciusi parlamenti választások után - egyre inkább megerősödött a muszlim ellenzék: az országban nőtt a fundamentalista hittérítők száma, sorra nyílnak a mecsetek, az északi országrészben pedig négy lány egyenesen öngyilkossággal fenyegetett, ha nem viselhet fejkendőt az iskolában. 
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap elemzője szerint az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom és a Hizb-ut-Tahrir al-Iszlámi csak az alkalmat várja, hogy megmozdulhasson. A Hizb ut-Tahrir, amely erős bázissal rendelkezik a kirgiz-üzbég-tádzsik hármas határnál található Fergana-völgyben, nem csinál titkot az üzbég vezetés iránti gyűlöletéből, és forradalmat szorgalmaz Karimov elnök ellen, akit az iszlám elnyomásával vádol. A szervezet célja egy kalifátus, vagyis iszlám teokrácia létrehozása a Fergana-völgyben, s már csak emiatt is erősen érdekelt a területen osztozó államok bukásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése